Χαριστικό - Ανταλλακτικό παζάρι

 
 •  Δεκέμβρης 2018

 • Ιανουάριος 2016
 •  Οκτώβρης 2015


Το πρώτο Σάββατο κάθε μήνα στην πλατεία Καισαριανής
γίνεται το xαριστικό-ανταλλακτικό παζάρι

Χρόνια τώρα, κυβερνήσεις και αφεντικά λεηλατούν τη ζωή μας, σπέρνουν τρόμο, ανεργία, φτώχεια. Θέλουν να εγκλωβίσουν την κοινωνία στη νάρκωση της τηλεόρασης, να επιβάλουν την απογοήτευση, την κατάθλιψη, την εξατομίκευση, τον κανιβαλισμό.
Απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε, εδώ και 7 χρόνια, κάθε πρώτο Σάββατο του μήνα στην πλατεία Καισαριανής, απλώνουμε ο ένας το χέρι στον άλλο, όχι μόνο για να σταθούμε όρθιοι, αλλά και για να καταφέρουμε να βαδίσουμε με αξιοπρέπεια κατά πάνω τους. Καταφέραμε να γνωριστούμε, να ξαναθυμηθούμε πώς είναι να μοιραζόμαστε χειρονομίες ανθρωπιάς, να μην είναι το χρήμα και το συμφέρον αυτά που θα μας φέρουν κοντά. Μακριά από τα εμπορικά κέντρα και την αγορά, καταλαβαίνουμε ότι ο τρόπος που ζούμε και οι συνήθειες μας είναι αυτά που τους τρέφουν. Και πώς καθετί παλιό, γίνεται καινούργιο, όταν μας το χαρίζει κάποια/ος άλλη/ος, χωρίς να χρειάζεται να βγούμε στο κυνήγι του νέου προϊόντος, για τις νέες ψευδείς ανάγκες που συνεχώς μάς δημιουργούν.
Το παζάρι είναι ένας από τους τρόπους, για να πούμε: αρκετά με τη φτώχεια και την ανάθεση στους άλλους να λύσουν τα προβλήματα, αρκετά με τη φιλανθρωπία που δεν βλέπει τα αίτια και δίνει συγχωροχάρτι στους φιλάνθρωπους για ένα ξεροκόμματο, αρκετά με όλους αυτούς που ακόμη παραμένουν σπίτια τους και φοβούνται, αδιαφορούν ή βαριούνται να βγουν στους δρόμους και να γνωριστούν, να εκτεθούν και να αγωνιστούν γι’ αυτά που τους ανήκουν. Αρκετά με όλους αυτούς που από τα πάνω, μας εκβιάζουν και δίνουν εντολές, για να τους υπακούμε και να τους υπηρετούμε.  
            Το παζάρι είναι πράξη ταξικής αλληλεγγύης και γίνεται πράξη από εμάς τους ίδιους και ας τρέχουν πίσω μας κόμματα, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, και «φιλανθρωπικές οργανώσεις» για να πουν πως αυτοί έχουν δύναμη και ότι μπορούν καλύτερα. Γιατί όταν βλέπουν το παζάρι, τότε καταλαβαίνουν ποιος έχει τη δύναμη, και γι’ αυτό το φοβούνται. Γιατί η αλληλεγγύη είναι οι σχέσεις που χτίζουμε εμείς απέναντι στις σχέσεις εξουσίας που επιβάλλουν, γιατί είναι αυτή που μας κρατά ενωμένους και δυνατούς, για να τους αντιμετωπίσουμε, είναι το όπλο μας, που στη θέα του οι εξουσίες δειλιάζουν.
            Γι’ αυτό το παζάρι, η συλλογική κουζίνα κάθε Τρίτη μεσημέρι στο Τετράγωνο, τα αυτοοργανωμένα μαθήματα, οι εκδηλώσεις και οι αγώνες μας στη γειτονιά αλλά και έξω από αυτή, είναι μερικοί τρόποι, για να οργανωθούμε και να τους ανατρέψουμε. Εδώ υπάρχει χώρος για τις επιθυμίες και τις ανάγκες του καθενός και της καθεμιάς. Χωρίς διαχωρισμούς και χωρίς εξαιρέσεις που μας διαιρούν. Με σεβασμό στο διαφορετικό, με αλληλεγγύη και συντροφικότητα, εμείς, οι κάτοικοι της ιστορικής μας πόλης, απαντάμε:        
Φέρνουμε στη πλατεία ό,τι δεν χρησιμοποιούμε και μπορεί να το χρειάζεται κάποια/ος άλλη/ος (ρούχα, βιβλία, cd, παπούτσια, συσκευές…) και βρίσκουμε κάτι που χρειαζόμαστε. Τα λερωμένα, τα άπλυτα, τα παραπεταμένα … δεν χρειάζονται σε κανέναν.
Συναντιόμαστε το Σάββατο 3 του Οκτώβρη στις 18.00 στην πλατεία Καισαριανής και στις 19.00 συζητάμε πώς θα κάνουμε το   αντικαταναλωτικό αλληλέγγυο χαριστικό παζάρι καλύτερο…
 • Δεκέμβρης 2014

 • Ιανουάριος 2014
 • Νοέμβρης 2013

 • Οκτώβρης 2013
 • Απρίλης 2013
 • Οκτώβρης 2012

 • Ιούνιος 2012


 • Ιούνιος 2010
6o ΧαριστικόΑνταλλακτικό Παζάρι


Κρίση λέει... Δηλαδή ακόμα περισσότερος ατομικισμός,
αποξένωση, αδράνεια, οι λογικές που κυριαρχούν και
προτάσσονται: ‘‘Ο καθένας για πάρτη του’’.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό επιλέγουμε να προτάξουμε τη δική μας οπτική, της συλλογικότητας και της αυτοοργάνωσης. Σε αυτές τις μέρες που μας θέλουν μοιρολατρικά να υπομένουμε μια κρίση, που οι ίδιοι δημιούργησαν, εμείς γυρίζουμε το κεφάλι.
Δεν επιζητούμε φιλανθρωπίες ή να αδειάσουμε τη ντουλάπα μας, αλλά να αναπτύξουμε δεσμούς αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας στη γειτονιά μας, σε μια προσπάθεια ακύρωσης της καταναλωτικής λογικής και του κανιβαλικού ανταγωνισμού.
Φέρνουμε, λοιπόν, όποιο ρούχο, βιβλίο ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο δεν χρειαζόμαστε, για να ανταλλάξουμε χωρίς τη διαμεσολάβηση του χρήματος, αγωνιζόμαστε ενάντια στα σχέδιά τους, αρνούμενοι την απλή επιβίωση, απαιτώντας την κλεμμένη μας ζωή!
       

Σάββατο 4 Ιούνη Πλατεία Καισαριανής
Από τις 11 το πρωί χαριστικό – ανταλλακτικό παζάρι
Δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά.

Στη φτώχεια και στην απομόνωση, απαντάμε με
συλλογικότητα και αλληλεγγύη!

 • Δεκέμβρης 09


3ο ΧΑΡΙΣΤΙΚΟ – ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ
στην Πλατεία Καισαριανής

v  Πόσες φορές έχεις αγοράσει κάτι που δεν χρειάζεσαι, μόνο και μόνο γιατί η μόδα σού το επιβάλει;
v  Έχεις αναρωτηθεί ποτέ για την κυριαρχία της διαφήμισης στη ζωή σου;
v  Έχεις αναλογισθεί τις απάνθρωπες συνθήκες δουλειάς και την υπερεκμετάλλευση της φύσης προκειμένου να παραχθούν τα προϊόντα που σε καλούν να καταναλώσεις;
v  Ποιος σε εκμεταλλεύεται και σε οδηγεί σε τέτοια παράλογη καταναλωτική συμπεριφορά;

Για να υπάρξουν επιχειρήσεις –πολυεθνικές ή ντόπια μεγαλομάγαζα- χρειάζεται να κερδίζουν και για να κερδίζουν χρειάζεται εσύ να καταναλώνεις. Για να σε πείσουν, σε εξαπατούν προβάλλοντας τα σκουπίδια τους ως δική σου ανάγκη. Σου υποβάλλουν πλαστές ανάγκες. Γίνεσαι το θύμα μιας απάτης που σε οδηγεί στον καταναλωτισμό και αυτοί είναι οι κλέφτες του εισοδήματός σου.

v  Πόσοι είναι υπερχρεωμένοι σε τράπεζες και χάνουν τα σπίτια τους σε πλειστηριασμούς;
v  Πόσοι δεν έχουν να πληρώσουν «εορτοδάνεια» και πιστωτικές κάρτες που με τόση ευκολία προσφέρονται;
v  Πόσοι σήμερα δεν έχουν να πληρώσουν ούτε για είδη πρώτης ανάγκης;

Το τραγικό σκηνικό συμπληρώνεται, στις μέρες μας, με τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης –μιας κρίσης που οι ίδιοι δημιούργησαν- και μας επιβάλλουν να πληρώσουμε: Μισθοί «παγώνουν» και μειώνονται, επισφάλεια στην εργασία, απασχόληση με μισθούς πείνας, απολύσεις, τρομακτική ανεργία. Μεγάλες ομάδες πληθυσμού (άνεργοι, μετανάστες, υπερήλικοι) πετιούνται στο κοινωνικό περιθώριο. Για πολλούς, τώρα πια, δεν υπάρχει αγοραστική δυνατότητα ούτε για είδη πρώτης ανάγκης.

Για αυτούς τους λόγους το παζάρι μας δεν είναι «φιλανθρωπικό». Είναι αντικαταναλωτικό και αλληλέγγυο. Είναι ένας άλλος τρόπος για να δείξουμε ότι υπάρχει δρόμος να αντισταθούμε στην επιβολή των σχεδίων τους. Ασφαλώς δεν είναι ο μοναδικός, αλλά βαδίζει μαζί με τον αγώνα για την ανατροπή της κοινωνικής αδικίας.

Απέναντι στον καταναλωτισμό λέμε Ανταλλαγή.
Απέναντι στην ακρίβεια και τη φτώχεια λέμε Αλληλεγγύη.

 • Φλεβάρης 09

 • Δεκέμβρης 2008 


1o Xαριστικό-ανταλλακτικό παζάρι στην Καισαριανή

Όλοι είμαστε  μάρτυρες της οικονομικής κρίσης του Κεφαλαίου. Οι πάνω θέλουν να πληρώσουν οι κάτω το λογαριασμό. Η κυβέρνηση δίνει 28 δισεκατομμύρια ευρώ στους τραπεζίτες, αλλά το «έλλειμμα» των ασφαλιστικών ταμείων δεν μπορούσε(!) να το καλύψει. Οι τιμές των προϊόντων ανεβαίνουν, ο δανεισμός και η τοκογλυφία εκτινάσσονται στα ύψη, αλλά οι μισθοί των εργαζομένων παραμένουν καθηλωμένοι. Ταυτόχρονα, ιδιωτικοποιούν τον ΟΤΕ, τις τράπεζες, την Ολυμπιακή, το λιμάνι του Πειραιά. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι πλέον ορατά σε όλους. Τα πρώτα θύματά της είναι οι χαμηλόμισθοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι μετανάστες, η νεολαία. Ολοένα και περισσότερες οικογένειες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους ανάγκες. Οι βασικές ανάγκες όπως η στέγαση, η διατροφή, η ένδυση μετατρέπονται σε πολυτέλεια για ένα στους πέντε κατοίκους.
Παράλληλα, το κράτος δείχνει τα δόντια του σε όσους τολμούν να αμφισβητήσουν την εξουσία του. Η εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου είναι απότελεσμα της ασύδοτης λειτουργίας των κατασταλτικών μηχανισμών του καθεστώτος. Αυτοί που όπλισαν το χέρι του δολοφόνου είναι αυτοί που ληστεύουν τη δημόσια περιουσία χρόνια τώρα, επιτρέπουν και νομιμοποιούν την κλοπή  που διαπράττουν οι τράπεζες,  ενώ εντείνουν τη φτώχεια, την εξαθλίωση και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Ας μην κρυβόμαστε όμως, όλα αυτά γίνονται με την ανοχή της σιωπηρής πλειοψηφίας, που τους επιτρέπει χρόνια τώρα να δρουν ανενόχλητοι. Σήμερα, μετά την μεγαλειώδη εξέγερση της νεολαίας που κλονίζει το πολιτικό σύστημα, κανείς δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος.

Να αντιδράσουμε όλοι!
Η Πρωτοβουλία Κατοίκων Καισαριανής, προωθώντας την αυτοργάνωση των κατοίκων αυτής της πόλης οργανώνει το Σάββατο 13 Δεκέμβρη στις 12.00μ.μ., εκδήλωση στη κεντρική πλατεία της Καισαριανής ενάντια στην ακρίβεια και τη φτώχεια. Στόχος μας δεν είναι μόνο η αλληλεγγύη στους ανθρώπους που βιώνουν με τραγικό τρόπο τα αποτελέσματα της κρίσης του Κεφαλαίου αλλά και η ανάπτυξη άλλων σχέσεων μεταξύ των κατοίκων. Σε αυτήν την κατεύθυνση οργανώνουμε το 1ο ανταλλακτικό-χαριστικό παζάρι ενάντια στην κατανάλωση, το κέρδος,  την εκμετάλλευση. Χαρίζουμε και ανταλλάσσουμε με τους γείτονές μας ρούχα και άλλα αντικείμενα. Καλούμε τους κατοίκους να στηρίζουν και να αναπτύσσουν ανάλογες δράσεις στη γειτονιά.

13/12/2008


Δεν υπάρχουν σχόλια: