Τρίτη 22 Απριλίου 2008

ΦΕΡΤΕ ΜΑΣ ΠΙΣΩ ΤΗ ΧΑΜΕΝΗ παιδική ΧΑΡΑ

Εδώ και 1,5 χρόνο στην είσοδο στην είσοδο της Καισαριανής από την οδό Τσάφου, τα έργα ανάπλασης οδήγησαν στην καταστροφή της παιδικής χαράς που υπήρχε στο χώρο και σταδιακά δημιουργήθηκε υπαίθριο πάρκιγκ αυτοκινήτων.
Στις 20/4 στις 11π.μ. στο χώρο της κατεστραμμένης παιδικής χαράς, μετά το κάλεσμα της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ οι κάτοικοι της γειτονιάς και άλλοι κάτοικοι της Καισαριανής βρεθήκαμε για να συζητήσουμε πώς μπορούμε να ξαναφτιάξουμε την παιδική χαρά. Τοποθετήσαμε ένα πανό οριοθετώντας το χώρο και εκεί στην κατεστραμμένη παιδική χαρά δημιουργήθηκε κάτι νέο! Ενώ τα παιδιά άρχισαν να ζωγραφίζουν στο πανό, οι γονείς, οι παππούδες και οι άλλοι κάτοικοι… άρχισαν να συζητούν! Επισημάναμε ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν ξηλώθηκε η παλιά παιδική χαρά για να ξεκινήσουν τα έργα ανάπλασης, με αποτέλεσμα ο χώρος να μετατραπεί σε αλάνα και πάρκινγκ αυτοκινήτων.
Ο Δήμαρχος και η δημοτική σύμβουλος κ. Φιλίππου που παρακολούθησαν τη συζήτηση απάντησαν ότι για το έργο έχει αρμοδιότητα η νομαρχία και το πρώτο κονδύλι χρηματοδότησης αναλώθηκε στις οικοδομικές κατασκευές, ενώ το κονδύλι για τη δημιουργία της παιδικής χαράς αναμένεται. Ο Δήμαρχος πρότεινε να περιμένουμε ένα μήνα και, αν δεν λυθεί το ζήτημα, να ξεκινήσουμε κινητοποιήσεις προς τη Νομαρχία. Οι κάτοικοι που μίλησαν στη συνέχεια ανέδειξαν τα προβλήματα του έργου που δεν είναι μόνο η καταστροφή της παιδικής χαράς. Το δρομάκι για τους περιπατητές έχει στρωθεί με χοντρά βότσαλα και κανείς δε μπορεί να περπατήσει, κόπηκαν μεγάλα δέντρα, ενώ αντίθετα στο χώρο γύρω από την παιδική χαρά δε έγινε ούτε καν περίφραξη. Επισημάνθηκε ότι η αδιαφορία του δήμου στην επίβλεψη οδήγησε στο να δημιουργηθούν τα προβλήματα. Επιμείναμε ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε η νομαρχία θα ανάψει πράσινο φως για το κονδύλι της παιδικής χαράς και δηλώσαμε ότι οι κάτοικοι που βλέπουμε τους ελεύθερους χώρους της γειτονιάς μας να καταστρέφονται δεν χρειάζονται διαμεσολάβηση και έχουν άμεση πρόταση: Δραστηριοποίηση με τοποθέτηση πρασιάς γύρω από το χώρο ώστε να αποτραπεί η είσοδος των αυτοκινήτων και άμεσα δημιουργία νέας παιδικής χαράς. Διάθεση και φαντασία χρειάζεται. Ταυτόχρονα, δημιουργήθηκε επιτροπή κατοίκων που θα ελέγξει τα σχέδια του έργου, θα επισημάνει τις κακοτεχνίες και θα διερευνήσει τα ζητήματα που αφορούν στη χρηματοδότηση.
Η επιμονή των κατοίκων και τα πραγματικά προβλήματα που ίδιοι έθεσαν οδήγησαν τον δήμαρχο να δεσμευτεί ότι στις 18/5 συνεργεία του δήμου θα ξαναστήσουν την παιδική χαρά και μαζί με τους κατοίκους θα δεντροφυτεύσουμε το χώρο.
Η εξέλιξη αυτή θεωρούμε ότι είναι νίκη της άμεσης δράσης και της αυτοργάνωσης των κατοίκων. Των ανθρώπων που με αφορμή το κάλεσμα της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ βρεθήκαμε όλοι μαζί. Είναι νίκη γιατί δεν αφήσαμε την παραταξιοποίηση και την κομματική περιχαράκωση να μας χωρίσουν αλλά συζητήσαμε γι’ αυτά που μας ενώνουν. Από τους πιο μικρούς που ζωγράφισαν για την παιδική χαρά μέχρι τις γερόντισσες και τους γέροντες που διεκδίκησαν με το δικό τους τρόπο: θέλουμε το παγκάκι που καθόμαστε για να ξεκουραστούμε. Είναι νίκη γιατί ο δήμαρχος μετά την επιμονή μας για δραστηριοποίηση τώρα, μετατοπίστηκε από την αρχική του θέση που ήταν : «να περιμένουμε ένα μήνα για να δούμε αν θα έρθει το κονδύλι της νομαρχίας» στην δέσμευση «θα φέρουμε τα συνεργεία του δήμου για να φτιάξουμε τώρα την παιδική χαρά».
Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ανέλαβε την ενημέρωση των κατοίκων ώστε να είμαστε όλοι εκεί! Χρειάζεται να είμαστε σε εγρήγορση όλοι για να γίνουν πράξη οι αποφάσεις μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: