Δευτέρα 5 Μαΐου 2008

ΤΟ ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΧΩΡΟΣ ΜΝΗΜΗΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ


«Να δείτε που στο τέλος θα το κάνουν οικόπεδα - έξι μέτρα φάτσα και δώδεκα βάθος το καθένα, τσίμα τσίμα όσο επιτρέπεται για να είναι άρτιο. Για οικόπεδα θα συμφωνήσουνε όλοι…Πιθανόν να μείνει κι η ονομασία "Σκοπευτήριο", ουδέτερα όμως, χωρίς καμία ειδική σημασία, αλά πλατεία Συντάγματος, θα φέρνει στα μυαλά των ανθρώπων τους αργόσχολους που κάναν βολή σε χάρτινους στόχους, σε πιατάκια πήλινα και σε περιστέρια. Σε ανθρώπους, ποτέ. Κατά τη γερμανική κατοχή; Μα συνέβηκε ποτέ τέτοιο πράγμα;»

Από το 1972 που ο Μάριος Χάκκας έγραψε το διήγημα έχουν περάσει 36 χρόνια και μπορεί να γίνεται πια μνημόσυνο στη μνήμη των 200 εκτελεσμένων αγωνιστών και να έχει ανεγερθεί μνημείο προς τιμή τους αλλά… Αλλά η Σκοπευτική Εταιρεία παραμένει στο χώρο ως ιδιοκτήτρια και εξακολουθεί να προσβάλλει την ιστορική μνήμη πυροβολώντας και σκοπεύοντας τα δικαιώματα των κατοίκων αυτής της πόλης. Τα ιστορικά κτίρια της πόλης, όπως το διώροφο προπύργιο των ΕΛΑΣιτών στα Δεκεμβριανά του 1944, κατεδαφίζονται και γίνονται πολυκατοικίες…
Οι δημοτικές αρχές διεκδίκησαν όλα αυτά τα χρόνια την απόδοση του χώρου στο Δήμο Καισαριανής, αλλά η Σκοπευτική με τις πλάτες των μηχανισμών του καθεστώτος συνεχίζει να καταπατά το χώρο. Δεν μπορεί, λοιπόν, να θεωρείται νίκη η κατάθεση στεφάνου από δεξιό πρωθυπουργό στα εγκαίνια του Μνημείου Εθνικής Αντίστασης και η τέλεση της επιμνημόσυνης λειτουργίας από μητροπολίτη που ονειρεύεται αρχονταρίκια στο δάσος. Ενώ ο χώρος του μνημείου παραμένει όλο το χρόνο κλειστός για τους κατοίκους, οι μπράβοι της Σκοπευτικής σημαδεύουν την ιστορική μνήμη στο Σκοπευτήριο…
Ο Δήμος Καισαριανής οργανώνει και φέτος εκδηλώσεις μνήμης και ζητά την απομάκρυνση της Σκοπευτικής και την ίδρυση Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στο εγκατειλημμένο κτίριο της Σκοπευτικής. Στις 8/5 οι κάτοικοι της Καισαριανής με την κινητοποίηση στο χώρο αυτό διεκδίκησαν την απελευθέρωση του κτιρίου από τη Σκοπευτική. Βρήκαν μπροστά τους τούς κατασταλτικούς μηχανισμούς και τους μπράβους της Εταιρείας, οι οποίοι με μηνύσεις επιχειρούν να σταματήσουν την κινητοποίηση.
Τώρα ήρθε η ώρα να διώξουμε τη Σκοπευτική. Δεν μπορεί το κτίριο όπου στεγάζεται και ο χώρος που χρησιμοποιείται για σκοποβολή να μένουν στο απυρόβλητο!
Οι κάτοικοι έχουν τη δύναμη να απομακρύνουν την Εταιρεία και να μετατρέψουν το σκοπευτήριο σε σύγχρονο χώρο αντίστασης και ελεύθερης έκφρασης. Ούτως ή άλλως ο χώρος της δόθηκε το 1930 με παραχώρηση από το δημόσιο, και όσο και αν τα δικαστήρια έχουν κρίνει ότι είναι «παράνομη» η απομάκρυνσή της από το χώρο, χωρίς να προηγηθεί η διαδικασία της απαλλοτρίωσης, πιστεύουμε ότι οι κάτοικοι της Καισαριανής μπορούν στην πράξη να ακυρώσουν τις αποφάσεις των δικαστηρίων τιμώντας την αντίσταση των εκτελεσθέντων αγωνιστών.
Σήμερα ο αγώνας για την απομάκρυνση της Σκοπευτικής σημαίνει αφενός υπεράσπιση της ιστορικής μνήμης της αντίστασης απέναντι στο φασισμό και αφετέρου υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων στην πόλη με την απομάκρυνση των εταιρειών και ανάδειξή τους σε χώρους συλλογικής έκφρασης των κατοίκων.
Καλούμε τους κατοίκους της Καισαριανής αλλά και αγωνιστές από όλο το λεκανοπέδιο να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις μνήμης και να τις μετατρέψουν σε δράσεις αγώνα για την οριστική απομάκρυνση της Σκοπευτικής και την απόδοση του χώρου στους κατοίκους.

«Μας δέχτηκε ο γραμματέας της Σκοπευτικής Εταιρείας, δε συγκράτησα όνομα, όμως μπορώ να τον ξεχωρίσω μέσα σε χίλιους, λεπτός, μάλλον κοντός και ψαρομάλλης. Μας δέχτηκε στ' αντρίκελα, βολή περιστρόφου τριάντα μέτρα και τσίριζε "ποιο μνημόσυνο;", κι έκανε χειρονομίες, το λαιμουδάκι του εύθραυστο, κυρίως τη στιγμή που έλεγε "αν δηλαδή πέσει η οροφή του σπιτιού σας και σκοτώσει δέκα δώδεκα ανθρώπους, θα 'χουν την απαίτηση οι συγγενείς τους να κάνουν κάθε χρόνο μνημόσυνο μέσα στο σπίτι σας;". Το λαιμουδάκι του προσφερόταν πολύ για καρύδωμα, έτσι τη στιγμή που έλεγε αυτά τα λόγια να βάλεις τον αντίχειρα και να πιέζεις εκεί, να πιέζεις μέχρι να σταματήσει να βγαίνει η φωνή απ' το λαρύγγι. Ή να τον βάλεις μέσα στη μάντρα με τ' αντρίκελα, τριάντα μέτρα βολή περιστρόφου, "κρύψου λέχρα" να του φωνάζεις, και να σκοπεύεις κάπου κάτω απ' τα πόδια του, να τραβάς και να ντιντινίζουν οι σφαίρες πάνω στ' αντρίκελα, "χόρεψε και μη φοβάσαι, θα επιτρέψω στους δικούς σου να κάνουν μνημόσυνο κάθε χρόνο κι ας είναι ατύχημα, πού να βρω την οροφή σ΄αυτόν τον ακάλυπτο χώρο;».
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΜΑΗ 10π.μ.
(Παλιό Δημαρχείο, Υμηττού και Σκοπευτηρίου)
ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΧΩΡΟ
ΠΟΥ ΚΑΤΑΠΑΤΑ Η ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΗ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

protovouliakatoikwnkaisarianis.blogspot.com
protovoulia.kaisarianis@gmail.com
ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ 8/5/2008

1 σχόλιο:

lena είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.