Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

ΚΥΡΙΑΚΗ 25-1 ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΥΝΕΒΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ


Κωνσταντίνα δεν είσαι μόνη
Η εργοδοτική τρομοκρατία δεν θα περάσει


Τη Δευτέρα στις 22 Δεκέμβρη 2008 το βράδυ η Κωνσταντίνα Κούνεβα, γραμματέας της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ), επιστρέφοντας από τη δουλειά της δέχτηκε δολοφονική επίθεση.
Δύο τραμπούκοι τής ρίχνουν βιτριόλι στο πρόσωπο και με βία την αναγκάζουν να το καταπιεί. Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στην Εντατική Μονάδα του νοσοκομείου Ευαγγελισμός έχοντας υποστεί σοβαρές βλάβες στο πρόσωπο και μόνιμες αναπηρίες σε ζωτικά όργανα, ενώ έχει ήδη χάσει την όρασή της από το ένα μάτι… Η δολοφονική αυτή επίθεση είναι η εκδίκηση για τη συνδικαλιστική της δράση, τον αγώνα της να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των συναδέλφων της.
Η Κωνσταντίνα είναι γυναίκα, μητέρα ανήλικου παιδιού, μετανάστρια, εργαζόμενη-συνδικαλίστρια στα συνεργεία καθαρισμού του ΗΣΑΠ της εταιρείας ΟΙΚΟΜΕΤ του Ν.Οικονομάκη.
Θέλει και επιμένει να είναι πραγματική συνδικαλίστρια και να παλεύει για τα εργατικά δικαιώματα.
Συγκρούστηκε με τις εταιρείες που νοικιάζουν εργαζομένους, το σύγχρονο δουλεμπόριο. Το κράτος δίνει διπλάσια και τριπλάσια χρήματα στους εργολάβους, αυτοί όμως δηλώνουν πλασματικές ώρες, δεν πληρώνουν τις ώρες που εργάζονται, υποχρεώνουν τις καθαρίστριες να υπογράφουν λευκά χαρτιά με αποδοχές που ποτέ δεν είδαν στα χέρια τους, πληρώνουν κάτω από τη ΣΣΕ, για 8 ώρες εργασίας 500 Ευρώ, για 6 ώρες εργασίας 400 Ευρώ, για 3 ώρες εργασίας 150-180 Ευρώ, δεν πληρώνουν τις υπερωρίες. Υποχρεώνουν τις καθαρίστριες να υπογράφουν με την πρόσληψη την οικειοθελή αποχώρηση, δεν βάζουν ένσημα, δεν κολλούν τα βαρέα με αποτέλεσμα να μη θεμελιώνεται δικαίωμα σύνταξης, τις αναγκάζουν να υπογράφουν ότι πληρώνονται για μεγαλύτερο ποσό στην είσπραξη του δώρου, ασκούν ψυχολογική βία, εκβιάζουν με απολύσεις και μαύρες λίστες.
Η Κωνσταντίνα και η ΠΕΚΟΠ αποκαλύπτουν το δουλεμπόριο, την εργοδοσία που στήνει εργοδοτικά σωματεία. Απαιτούν το αυτονόητο, να καταργηθεί το θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει στις δημόσιες και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να υπάρχει δουλεμπόριο, ζητούν να καταργηθεί ο νόμος που φτιάχθηκε με Υπουργό Εργασίας τον Ρέππα του ΠΑΣΟΚ που στο βαφτίζει τους δουλεμπόρους «εταιρείες προσωρινής απασχόλησης» και το νταβατζηλίκι «μεσολάβηση για εξεύρεση θέσης εργασίας». Ζητούν να πληρώνονται με ευθύνη των ΔΕΚΟ και των Δημόσιων Ιδρυμάτων στα οποία απασχολούνται και όχι από τους εργολάβους. Ζητούν να καταργηθεί η εγκύκλιος που προβλέπει ότι όσοι δουλεύουν κάτω από 6 ώρες στην καθαριότητα δεν δικαιούνται ένσημα για βαρέα και ανθυγιεινά.
Το δουλεμπόριο από τους εργολάβους, η νομιμοποίηση της εργοδοτικής ασυδοσίας, η ελαστική εργασία προωθήθηκαν σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα από την οικονομική και πολιτική εξουσία. Είναι μέρος της συνολικότερης επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων, της αναίρεσης κατακτήσεων, της αμφισβήτησης του δικαιώματος στη συνδικαλιστική δράση. Δείχνει πού θέλουν εργοδότες και η πολιτική του συστήματος να πάνε τα πράγματα για όλους μας. Να επιβάλλουν στην κοινωνία τον εργασιακό μεσαίωνα. Γι’ αυτό και η υπόθεση αυτή μας αφορά ΟΛΟΥΣ. Ήρθε η ώρα να δώσουμε τη μάχη μέχρι τέλος για να καταργηθεί το θεσμικό πλαίσιο της ελαστικής εργασίας και να τελειώσει μια για πάντα το δουλεμπόριο των εργαζομένων.
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ
ΟΤΑΝ ΧΤΥΠΑΝΕ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΜΑΣ ΧΤΥΠΑΝΕ ΟΛΟΥΣ

Καισαριανή 24 Γενάρη
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ




Δεν υπάρχουν σχόλια: