Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

ΚΥΡΙΑΚΗ 31/1 στις 12π.μ. ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟ


«Να δείτε που στο τέλος θα το κάνουν οικόπεδα - έξι μέτρα φάτσα και δώδεκα βάθος το καθένα, τσίμα τσίμα όσο επιτρέπεται για να είναι άρτιο. Για οικόπεδα θα συμφωνήσουνε όλοι… Πιθανόν να μείνει κι η ονομασία "Σκοπευτήριο", ουδέτερα όμως, χωρίς καμία ειδική σημασία, αλά πλατεία Συντάγματος, θα φέρνει στα μυαλά των ανθρώπων τους αργόσχολους που κάναν βολή σε χάρτινους στόχους, σε πιατάκια πήλινα και σε περιστέρια. Σε ανθρώπους, ποτέ. Κατά τη γερμανική κατοχή; Μα συνέβηκε ποτέ τέτοιο πράγμα;» "Σκοπευτήριο Καισαριανής", Μάριος Χάκκας, 1972.

Από το 1972 που ο Μάριος Χάκκας έγραψε το διήγημα έχουν π εράσει 38 χρόνια και μπορεί να γίνεται πια μνημόσυνο στη μνήμη των 200 εκτελεσμένων αγωνιστών και να έχει ανεγερθεί μνημείο προς τιμή τους αλλά…η Σκοπευτική Εταιρεία με τις πλάτες των μηχανισμών του καθεστώτος εξακολουθεί να παραμένει στο χώρο και να προσβάλλει την ιστορική μνήμη πυροβολώντας και σκοπεύοντας τα δικαιώματα των κατοίκων της Καισαριανής.

Το κτίριο όπου στεγάζεται η Σκοπευτική και ο χώρος που χρησιμοποιούν για σκοποβολή μένουν στο απυρόβλητο, ενώ ο χώρος του μνημείου παραμένει όλο το χρόνο κλειστός για τους κατοίκους…

Σήμερα που η πόλη μας πνίγεται από την άσφαλτο των αυτοκινητοδρόμων και το τσιμέντο των πολυκατοικιών δεν είναι δυνατόν να εκχωρούμε ούτε σπιθαμή ελεύθερου χώρου. Ο χώρος του Σκοπευτηρίου δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία οικοδόμησης κτιρίων κοινωφελών χρήσεων όπως σχολικών συγκροτημάτων. Φτάνει πια! Δεν θα ανεχτούμε ούτε ένα κυβικό τσιμέντο σε χώρους πρασίνου.

Η τρομοκρατία που επιχειρεί η Σκοπευτική με μηνύσεις και συλλήψεις δεν μας τρομάζουν! Οι κάτοικοι έχουν τη δύναμη να απομακρύνουν την Εταιρεία και να μετατρέψουν το σκοπευτήριο σε ελεύθερο χώρο αντίστασης, συνάντησης και επικοινωνίας.

Ούτως ή άλλως ο χώρος της δόθηκε το 1930 με παραχώρηση από το δημόσιο, και όσο και αν τα δικαστήρια έχουν κρίνει ότι είναι «παράνομη» η απομάκρυνσή της από το χώρο αν δεν προηγηθεί η διαδικασία της απαλλοτρίωσης, πιστεύουμε ότι οι κάτοικοι της Καισαριανής μπορούν στην πράξη να ακυρώσουν τις αποφάσεις των δικαστηρίων τιμώντας την αντίσταση των εκτελεσθέντων αγωνιστών. Ο αγώνας για την απομάκρυνσή της και την απελευθέρωση του Σκοπευτηρίου σημαίνει υπεράσπιση τόσο της ιστορικής μνήμης της Αντίστασης στον φασισμό, όσο και των ελεύθερων χώρων της πόλης και ανάδειξή τους σε χώρους συλλογικής έκφρασης των κατοίκων.

Καλούμε τους κατοίκους της Καισαριανής για να συζητήσουμε τις πρωτοβουλίες που μπορούμε να πάρουμε για την οριστική απομάκρυνση της Σκοπευτικής και την απόδοση του χώρου στους κατοίκους.
ΤΟ ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΧΩΡΟΣ ΜΝΗΜΗΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

 
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Κυριακή 31/1 στις 12π.μ. στο χώρο του Σκοπευτηρίου (πλάκες)

Δεν υπάρχουν σχόλια: