Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

ΣΑΒΒΑΤΟ 10/3 ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΑ ΕΝΕΧΥΡΟΔΑΝΕΙΣΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ


Το μεσημέρι του Σαββάτου στις 10/3 ένα βανάκι ντυμένο ενεχυροδανειστήριο με επιβάτες "έντιμους" ενεχυροδανειστές έκανε βόλτα στη γειτονιά μας. Η φωνή που ακουγόταν από το βανάκι αυτό, καλούσε τον κόσμο να πουλήσει από χρυσό μέχρι... τη μάνα του υπό την συνοδεία οργάνων, σατιρίζοντας την επέλαση των σύγχρονων μαυραγοριτών, των σκουληκιών που παρουσιάζονται ως έντιμοι επαγγελματίες ενεχυροδανειστές έτοιμοι να προσφέρουν «ανάσα»  ανακούφισης στους οικονομικά εξαθλιωμένους, καταληστεύοντας βέβαια τα εναπομείναντα αντικείμενα αξίας τους για ψίχουλα.
Αφού η αυτοκινούμενη παρωδία ενεχυροδανειστηρίου διέσχισε την πόλη μας κατέληξε στην πλατεία όπου διάφοροι χαρακτήρες αυτοσχεδίασαν μπροστά από το ενεχυροδανειστήριο είτε τρέχοντας να πουλήσουν ότι έχουν και δεν έχουν είτε ως άλλοι Μister gold, επίδοξοι ανταγωνιστές διαλαλούσαν για τις δικές τους προσφορές. Επίσης είχαμε και εμείς με τη σειρά μας την ευκαιρία να ξεπουλήσουμε επιτέλους στο ενεχυροδανειστήριο αυτά που του αξίζουν. Όλοι μαζί, κάτοικοι της Καισαριανής, επιβάτες του βαν και ό,σοι άλλοι παρευρίσκονταν δημιουργήσαμε μια πολύχρωμη αυθόρμητη πορεία που κατευθύνθηκε, εν μέσω κορναρισμάτων και επευφημιών, σε άλλο ενεχειροδανειστήριο της γειτονιάς (ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια). Από ότι φάνηκε οι επίδοξοι μαυραγορίτες της γειτονιάς μας δεν εκτίμησαν την προσπάθειά μας γιατί μας έκλεισαν κατάμουτρα τις πόρτες τους! Δεν πειράζει το ίδιο επιθυμούμε και εμείς και τους ευχόμαστε ποτέ να μην τις ξανανοίξουν!

Παρακάτω το κείμενο που μοιράστηκε κατά τη διάρκεια της παρέμβασής μας, ενώ θα ακουλουθήσει το συντομότερο δυνατό, και το αντίστοιχο βιντεάκι.
 
ΕΞΩ ΟΙ ΜΑΥΡΑΓΟΡΙΤΕΣ, ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ, ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΣ
ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ
Ανταλλακτήρια και αγορές χρυσού ξεφυτρώνουν στους κεντρικούς δρόμους των γειτονιών και καθημερινά τα κατώφλια των σπιτιών μας γεμίζουν φυλλάδια «Αγοράζω χρυσό, κοσμήματα, ρολόγια, έργα τέχνης, αντικείμενα… άμεσα μετρητά… κρατική άδεια». Φέρνουν στη μνήμη μας εικόνες μεσοπολέμου και κατοχής.
scrooge.jpgΟι επαγγελματικές τους προοπτικές είναι αντιστρόφως ανάλογες με τη μείωση και την κατρακύλα μισθών και συντάξεων. Ακόμα και όταν δεν επιδίδονται στην τοκογλυφία και στο μαυραγοριτισμό, στηρίζουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια στη φτωχοποίησή μας, στην καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων, στην κατάρρευση της δημόσιας δωρεάν παιδείας και υγείας, στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Λένε με θράσος πως με την άδεια του κράτους, θα καλύψουν τις άμεσες ανάγκες μας σε μετρητά.
Μας περιμένουν έναν-έναν, εχέμυθα και νόμιμα, να καταθέσουμε ό,τι μας απέμεινε μαζί με την αξιοπρέπεια, με αντάλλαγμα ψίχουλα, ίσα-ίσα για να στηθούμε ξανά στις ουρές των ταμείων της ΔΕΗ, των τραπεζών και των σούπερ μάρκετς. Μαζί με τους τραπεζίτες, τα ντόπια και ξένα αφεντικά και τις κυβερνήσεις τους, ήρθαν για να μείνουν μέχρι να μας στεγνώσουν ή μέχρι να αποφασίσουμε να ξεριζώσουμε αυτούς αντί για το χρυσό μας δόντι.
Μέχρι να πούμε ως εδώ με τα χαράτσια, τις δόσεις, τα δίδακτρα, τα νοσήλεια, την κιλοβατώρα, την τιμή του ψωμιού, να οργανώσουμε εμείς οι ίδιοι τις αντιστάσεις μας απέναντι στο συντονισμένο σχεδιασμό εξόντωσής μας, να ορθώσουμε στη θέση τους τα δικά μας αντι-εμπορευματικά και αλληλέγγυα δίκτυα ανταλλαγής και δομές που θα απαντούν στις κοινές μας ανάγκες.
  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: