Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

 Τις τελευταίες μέρες παρατηρούμε μια ασυνήθιστη κινητικότητα στην πύλη του Πανεπιστημίου από την Ούλωφ Πάλμε, από απεργούς και φοιτητές. Είναι η περιφρούρηση του  απεργιακού αγώνα των εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο που διεξάγεται και στη γειτονιά μας. Βρίσκονται δίπλα μας, εδώ στην είσοδο της Καισαριανής, στην Πανεπιστημιούπολη.
Λάβαμε τις παρακάτω ανακοινώσεις από την Απεργιακή Επιτροπή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και τις δημοσιεύουμε. 
Κάλεσμα

Από τις 10/9, οι εργαζόμενοι στα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχουμε ξεκινήσει απεργία διαρκείας, ενάντια στις μαζικές απολύσεις στο δημόσιο και τη συνολικότερη εξαθλίωση της ζωής μας. Στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, που ήδη βρίσκονται σε κατάσταση αποδόμησης μετά από σειρά κυβερνητικών αποφάσεων και σε διαδικασία μετατροπής τους σε «αυτοχρηματοδοτούμενες» επιχειρήσεις με δίδακτρα και «χορηγούς», προβλέπεται σε πρώτη φάση, μέχρι τέλη Σεπτέμβρη, «διαθεσιμότητα»-απόλυση για 1760 εργαζόμενους.

Η δραστική συρρίκνωση του δημοσίου, με την «απομάκρυνση» 150.000 εργαζόμενων από αυτό ως το 2015 και την υποκατάσταση όλο και περισσότερων υπηρεσιών του, σε τομείς ζωτικής σημασίας, όπως η υγεία και η παιδεία, από ιδιωτικές επιχειρήσεις, δεν οδηγεί παρά, αφενός, στην ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και, αφετέρου, στην μετακύλιση όλο και μεγαλύτερου κόστους διαβίωσης σε όλους μας. Παράλληλα, η ραγδαία αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο τομέα, οδηγεί νομοτελειακά στην περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης για όλους τους εργαζόμενους.

Ξεκινήσαμε έναν αγώνα διαρκείας για να απαντήσουμε στην απαξίωση της ζωής μας. Μαζί με τους εργαζόμενους από άλλους κλάδους, ενάντια σε λογικές συντεχνιακές, βγήκαμε στο δρόμο για να βάλουμε τέρμα σε πολιτικές που, όσο δε βρίσκουν αντίσταση, θα συνεχίζονται, επηρεάζοντας όλο και περισσότερο όλους μας.

Σ’ αυτόν τον αγώνα, πέρα από τη συνάντησή μας με άλλους κλάδους εργαζομένων που αυτή την εβδομάδα ξεκινάνε 5νθήμερη απεργία, οφείλουμε να βρεθούμε και με όλους εκείνους που από χθες ήδη έχουν αρχίσει να βιώνουν τις συνέπειες των μνημονιακών πολιτικών, ως χρήστες των κοινωνικών υπηρεσιών. Να βρεθούμε με φοιτητές, γονείς, εξυπηρετούμενους σε πανεπιστημιακές κλινικές και εργαστήρια, με όλους εκείνους που το πέρασμά τους από την εκπαίδευση, ακόμα και την τριτοβάθμια, δεν είχε σαν αποτέλεσμα παρά την ανεργία ή τις άθλιες συνθήκες (υπό-)απασχόλησης με αμοιβές που μόνο στην εξαθλίωση οδηγούν.

Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε τους κατοίκους των γύρω περιοχών να έρθουν στο πανεπιστήμιο. Ένα πανεπιστήμιο που πρέπει να μείνει ανοιχτό για τους κοινωνικούς αγώνες. Για να παλέψουμε μαζί ενάντια στη λεηλασία της ζωής μας.

Από τη Δευτέρα, 16/9, συνεχίζουμε με 5νθήμερη απεργία.

Με τη σημαντική βοήθεια φοιτητών και αλληλέγγυων, όπως όλες τις προηγούμενες μέρες, διοργανώνουμε κοινές εκδηλώσεις και ανοιχτές συνελεύσεις. Οργανώνουμε και υλοποιούμε την απόφαση της γενικής μας συνέλευσης για την περιφρούρηση της απεργίας μας σε όλα τα κτιριακά συγκροτήματα του ΕΚΠΑ και τις πύλες της Πανεπιστημιούπολη.

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  ΕΚΠΑ
ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΔΙΑΛΥΟΝΤΑΙ 
Η κυβέρνηση σκοπεύει μέχρι τις 20 του Σεπτέμβρη να απολύσει 1750 διοικητικούς υπαλλήλους σε όλη την τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσα από τη διαδικασία της «διαθεσιμότητας». Μόνο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ακούγονται αριθμοί από 500-750, όταν όλοι είμαστε 1300. Το ίδρυμα, μέσα σε μια μέρα, θα καταρρεύσει εσωτερικά, χωρίς να μπορέσει να αναπληρώσει τις χαμένες θέσεις εργασίας.
Οι απολύσεις είναι ενταγμένες στη συνολικότερη διαδικασία συρρίκνωσης / υποχρηματοδότησης / αποδόμησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που θα επιτρέψει στη συνέχεια την πλήρη ιδιωτικοποίησή της. Προωθείται η μετατροπή των ιδρυμάτων σε επιχειρήσεις που θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Από αυτό πηγάζει η αναγκαιότητα μείωσης του μισθολογικού κόστους μέσω των απολύσεων και η προώθηση της λογικής της «αυτοχρηματοδότησης» με την επέκταση των διδάκτρων στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών και την αναζήτηση «χορηγών» που θα καθορίζουν την κατεύθυνση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της έρευνας. Ταυτόχρονα, προωθείται η ακόμα μεγαλύτερη επέκταση των επισφαλών εργασιακών σχέσεων μέσα από την κατάργηση όλων των μέτρων προστασίας των εργαζομένων που κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες.
Η ίδια διαδικασία ακολουθείται λίγο-πολύ σε όλο το δημόσιο τομέα με την πολιτική των μνημονίων: αν ευοδωθούν τα σχέδια της κυβέρνησης μέχρι το τέλος του 2013 25.000 εργαζόμενοι θα έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, εκ των οποίων, πάνω από το 60%, θα οδηγηθεί στην απόλυση. Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι σαφές: αποδόμηση των κοινωνικών υπηρεσιών που παρέχονται από το κράτος, ιδιωτικοποίηση τους και μετακύλιση του κόστους στους εργαζόμενους που τις χρησιμοποιούν –στην περίπτωση των ΑΕΙ/ΤΕΙ στους φοιτητές και τις οικογένειές τους. Στόχος είναι η αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζόμενων αφού η εκπαίδευση, η υγεία και ευρύτερα οι δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες είναι κομμάτι του έμμεσου μισθού όλων μας.
Εμείς, οι εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, θιγόμαστε πιο άμεσα αφού χιλιάδες από εμάς θα βρεθούν σε λίγες μέρες στην ανεργία. Η απεργία διαρκείας που ξεκινήσαμε έχει σαν πρώτο στόχο να σταματήσουμε τη σκοπούμενη καταστροφή και απαξίωση της ζωής μας. Ο αγώνας μας όμως δεν είναι συντεχνιακός. Η επιτυχία της δικής μας απεργίας είναι αδιανόητη έξω από το ξέσπασμα ενός ισχυρού απεργιακού κύματος σε όλο το δημόσιο τομέα που θα επεκταθεί στη συνέχεια και στον ιδιωτικό. Ενός απεργιακού κύματος που θα ανατρέψει την ταξική μνημονιακή πολιτική απαξίωσης της εργασίας και της ζωής όλων των εργαζόμενων.
Αν δεν τα καταφέρουμε, τα άδεια γραφεία, τα κλειστά φώτα και οι χαμένες συνθήκες λειτουργίας θα γίνουν ο κανόνας, μέχρι τη στιγμή που οι ιδιωτικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών θα αναλάβουν δράση, με πρώτη συνέπεια τα δίδακτρα…
Μόνη απάντηση απέναντι στην απαξίωση της ζωής, της εκπαίδευσης και της εργασίας μας είναι ο κοινός αγώνας, η δημιουργία σχέσεων αλληλεγγύης ανάμεσά μας. Δεν σας καλούμε απλώς να συμπαρασταθείτε στον αγώνα μας αλλά να συμμετέχετε ενεργά σε αυτόν.
Απεργιακή Επιτροπή Εργαζομένων ΕΚΠΑ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ όχι απλώς δεν πήγαν διακοπές, αλλά συνέχισαν να εξαπολύουν με απίστευτη ωμότητα και σκληρότητα την επίθεση του κεφαλαίου ενάντια στην εργατική τάξη. Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι μέχρι το τέλος του 2013 25.000 εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα να οδηγηθούν στην απόλυση, μέσα από τη διαδικασία της διαθεσιμότητας, εκ των οποίων 1.750 είναι διοικητικοί υπάλληλοι σε ΑΕΙ-ΤΕΙ.

Εμείς οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών μαζί με τα υπόλοιπα ΑΕΙ-ΤΕΙ, έχουμε ξεκινήσει εδώ και μία εβδομάδα απεργία, με στόχο να σταματήσουμε την σκοπούμενη καταστροφή και απαξίωση της ζωής μας.

Εμείς οι φοιτητές, βλέποντας την ολοένα και μεγαλύτερη υποβάθμιση των σπουδών μας, την περαιτέρω επιχειρηματικοποίηση και ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την κατάργηση του όποιου δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστημίου, αντιλαμβανόμαστε ότι οι απολύσεις αυτές θα βάλουν λουκέτο σε πολλά ιδρύματα της χώρας λόγω αδυναμίας λειτουργίας.

Είναι κοινή μας αντίληψη ότι αυτή η επίθεση μας χτυπάει εξίσου και εξίσου κοινός πρέπει να είναι και ο αγώνας μας. Δεν περιμένουμε από καμία Σύγκλητο, κανένα Υπουργείο και καμία συνδικαλιστική γραφειοκρατία να μας δώσει λύσεις. Είμαστε ενάντια σε κάθε προσπάθεια διάσπασης και υπονόμευσης του αγώνα μας. Γι αυτό ως εργαζόμενοι συνεχίζουμε την περιφρούρηση της απεργιακής μας κινητοποίησης και ως φοιτητές προχωράμε σε καταλήψεις και συμμετέχουμε ενεργά στην απεργιακή περιφρούρηση και σε όλες τις αγωνιστικές δράσεις των εργαζομένων, σύμφωνα με τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των φοιτητικών μας συλλόγων. Φοιτητές και εργαζόμενοι ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τους καθηγητές της Β΄θμιας Εκπ/σης για τη συγκρότηση ενός πανεκπαιδευτικού μετώπου που δεν θα μείνει όμως στα στενά πλαίσια των σχολών και των σχολείων. Θα συντονιστεί με όλους τους αγωνιζόμενους κλάδους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με στόχο τη συνολική ανατροπή της πολιτικής του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκφραστών.

Τη Δευτέρα 16/9/2013:

  • Συνεχίζουμε την περιφρούρηση της απεργίας μας και την εκστρατεία ενημέρωσης στην Παν/πολη. Δίνουμε ραντεβού στις 06.30 π.μ. στην Πύλη της Ούλωφ Πάλμε.

  • Συμμετέχουμε μαζικά στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο της ΟΛΜΕ στις 12.00 (προσυγκέντρωση 11.30 π.μ. στα Προπύλαια) μαζί με την  Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Ομοσπονδία Εργαζομένων στον ΟΑΕΔ, Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλ. Εργαζομένων ΙΚΑ, Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής κ.α.

  • Συμμετέχουμε στο συντονισμό με τους υπόλοιπους αγωνιζόμενους κλάδους και φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο Κάτω Πολυτεχνείο (Αμφ. ΜΑΧ) μετά τη λήξη του Πανελλαδικού Συλλαλητηρίου.

  • Συμμετέχουμε μαζικά στις συνελεύσεις των συλλόγων μας παίρνοντας αποφάσεις κορύφωσης του αγώνα μας.

ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΝΙΚΗ

Η Απεργιακή Επιτροπή                                          οι Φοιτητικοί Σύλλογοι

                       Εργαζομένων ΕΚΠΑ                         Τμ. Φαρμακευτικής, Τμ. Βιολογίας, Τμ. Φυσικής

Δεν υπάρχουν σχόλια: