Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Προβολή Παρασκευή 4/12 8.30μμ Μέρες του '36

«Γυρίστηκε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Ό,τι είναι σημαντικό στην ταινία, προσπάθησα να το τοποθετήσω πίσω από τις πόρτες, να ειπώνεται πίσω από αυτές, ή στο τηλέφωνο, που δεν ειπώνεται ακριβώς ή ψιθυρίζεται. Η δικτατορία εγγράφεται στη φόρμα της ταινίας. Αυτές ήταν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες δούλευα: δεν μπορούσα να μιλήσω» Θ. Αγγελόπουλος

Οι Μέρες του 36 (104'), ταινία μεγάλου μήκους του Θ. Αγγελόπουλου (σκηνοθεσία/σενάριο σε σύμπραξη με τον Πέτρο Μάρκαρη κ.ά) , κυκλοφόρησε τον Δεκέμβρη του 1973. Είναι έργο μυθοπλασίας και εκκινεί την ιστορική - πολιτική τριλογία, Θίασος 1975 και Κυνηγοί 1977. Παρά τον τίτλο, στην αφήγηση δεν αναφέρεται κάποιο χρονολογημένο γεγονός και δεν ορίζεται συγκεκριμένη περίοδος. Έτσι, εστιάζει στην περιγραφή ενός συμβάντος λίγο πριν την δικτατορία του Μεταξά.

Σύνοψις

Η δολοφονία κάποιου συνδικαλιστή τη στιγμή της ομιλίας του σε εργάτες εργοστασίου, οδηγεί στη σύλληψη και προφυλάκιση ενός βασικού ενόχου του Σοφιανού, πρώην συνεργάτη της αστυνομίας. Ο κρατούμενος υποστηρίζει την αθωότητα του και κρατά όμηρο τον Κριεζή, συντηρητικό βουλευτή και φίλο του, κατά την επίσκεψή του στη φυλακή. Στρατιωτική και δικαστική εξουσία, βρίσκονται στο γραφείο του διευθυντή των φυλακών αντιμέτωποι με το δίπολο Δημοκράτες -Συντηρητικοί. Οι μεν υποστηρίζουν την αδιάλλακτη λειτουργία του κράτους και οι δε την υποχώρηση και την διασφάλιση του βουλευτή. Τον δισταγμό επιλύει η σκηνή του πυροβολισμού. Ο ύποπτος δολοφονείται και διαδηλωτές εκτελούνται. Το φινάλε προμηνύει το καθεστώς της 4ης Αυγούστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: