Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Σάββατο 4/2 χαριστικό - ανταλλακτικό παζάρι, 11:30 στην πλατεία Καισαριανής


Χρόνια τώρα, κυβερνήσεις και αφεντικά λεηλατούν τη ζωή μας, σπέρνουν τρόμο, ανεργία, φτώχεια. Θέλουν να εγκλωβίσουν την κοινωνία στη νάρκωση της τηλεόρασης, να επιβάλουν την απογοήτευση, την κατάθλιψη, την εξατομίκευση, τον κανιβαλισμό.
Απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε, εδώ και 7 χρόνια, κάθε πρώτο Σάββατο του μήνα στην πλατεία Καισαριανής, απλώνουμε ο ένας το χέρι στον άλλο, όχι μόνο για να σταθούμε όρθιοι, αλλά και για να καταφέρουμε να βαδίσουμε με αξιοπρέπεια κατά πάνω τους. Καταφέραμε να γνωριστούμε, να ξαναθυμηθούμε πώς είναι να μοιραζόμαστε χειρονομίες ανθρωπιάς, να μην είναι το χρήμα και το συμφέρον αυτά που θα μας φέρουν κοντά. Μακριά από τα εμπορικά κέντρα και την αγορά, καταλαβαίνουμε ότι ο τρόπος που ζούμε και οι συνήθειες μας είναι αυτά που τους τρέφουν. Και πώς καθετί παλιό, γίνεται καινούργιο, όταν μας το χαρίζει κάποια/ος άλλη/ος, χωρίς να χρειάζεται να βγούμε στο κυνήγι του νέου προϊόντος, για τις νέες ψευδείς ανάγκες που συνεχώς μάς δημιουργούν.
Το παζάρι είναι ένας από τους τρόπους, για να πούμε: αρκετά με τη φτώχεια και την ανάθεση στους άλλους να λύσουν τα προβλήματα, αρκετά με τη φιλανθρωπία που δεν βλέπει τα αίτια και δίνει συγχωροχάρτι στους φιλάνθρωπους για ένα ξεροκόμματο, αρκετά με όλους αυτούς που ακόμη παραμένουν σπίτια τους και φοβούνται, αδιαφορούν ή βαριούνται να βγουν στους δρόμους και να γνωριστούν, να εκτεθούν και να αγωνιστούν γι’ αυτά που τους ανήκουν. Αρκετά με όλους αυτούς που από τα πάνω, μας εκβιάζουν και δίνουν εντολές, για να τους υπακούμε και να τους υπηρετούμε.  
            Το παζάρι είναι πράξη ταξικής αλληλεγγύης και γίνεται πράξη από εμάς τους ίδιους και ας τρέχουν πίσω μας κόμματα, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, και «φιλανθρωπικές οργανώσεις» για να πουν πως αυτοί έχουν δύναμη και ότι μπορούν καλύτερα. Γιατί όταν βλέπουν το παζάρι, τότε καταλαβαίνουν ποιος έχει τη δύναμη, και γι’ αυτό το φοβούνται. Γιατί η αλληλεγγύη είναι οι σχέσεις που χτίζουμε εμείς απέναντι στις σχέσεις εξουσίας που επιβάλλουν, γιατί είναι αυτή που μας κρατά ενωμένους και δυνατούς, για να τους αντιμετωπίσουμε, είναι το όπλο μας, που στη θέα του οι εξουσίες δειλιάζουν.
        Φέρνουμε στη πλατεία ό,τι δεν χρησιμοποιούμε και μπορεί να το χρειάζεται κάποια/ος άλλη/ος (ρούχα, βιβλία, cd, παπούτσια, συσκευές…) και βρίσκουμε κάτι που χρειαζόμαστε. Τα λερωμένα, τα άπλυτα, τα παραπεταμένα … δεν χρειάζονται σε κανέναν.
  Σάββατο 4 Φλεβάρη και κάθε πρώτο Σάββατο του μήνα

Δεν υπάρχουν σχόλια: