Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

ΚΥΡΙΑΚΗ 24/3 ΑNTIFA LEAGUE ΣΤΑ ΞΥΛΙΝΑ














Κυριακή,24/3/2013
                                                                                 2η αγωνιστική, Καισαριανή

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ vs ΦΑΣΙΣΜΟΣ  (ντόπιος και ξένος)

Με αφορμή την διεξαγωγή της πρώτης Αθηναϊκής αντιφασιστικής λίγκας ποδοσφαίρου στην Καισαριανή θέλουμε να αναφέρουμε κάποια πράγματα για την αντιφασιστική ιστορία και κουλτούρα της περιοχής με σκοπό εκτός των άλλων να εμπλουτίσουμε την συλλογική μας μνήμη. Επιχειρούμε να κάνουμε μια ιστορική αναδρομή της γειτονιάς μας καθώς θεωρούμε την ιστορική γνώση και μνήμη όπλο ενάντια στις φασιστικές ιδέες και πρακτικές , καθώς οι ιστορικές συνθήκες κι οι κοινωνικές σχέσεις μέσα απ’ τις οποίες αναδύθηκε ο φασισμός στο παρελθόν όχι μόνο δεν εξαφανίστηκαν αλλά ευνοούν τέτοια φαινόμενα  σήμερα , περισσότερο από ποτέ.

Μικρασιατική καταστροφή και εγκατάσταση των προσφύγων

Όλα αρχίζουν το 1922 όπου απ’ τη μία η επεκτατική πολιτική του ελληνικού κράτους και τα διακρατικά παιχνίδια των μεγάλων δυνάμεων κι απ’ την άλλη ο τούρκικος εθνικισμός, οδηγούν στην άγρια εκδίωξη χιλιάδων ελληνικών φύλων που ζούσαν μέχρι τότε στα παράλια της Μ. Ασίας. Περίπου 8.000 απ’ τους πρόσφυγες που καταφτάνουν σε αθλία κατάσταση στη Αθήνα εγκαταστάθηκαν το 1923 στη βυθισμένη άκρη του Υμηττού στην Καισαριανή μέσα σε σκηνές. Την ίδια χρονιά θα έρθουν κι οι Αρμένιοι της Ιωνίας και τέλος το 1937 ήρθε και μία μικρή φουρνιά προσφύγων Ρωσσοποντίων (Γεωργιανοί).

Οργάνωση και ζωή των προσφύγων

Η πολιτεία αντιμετώπισε τους πρόσφυγες με πλήρη αδιαφορία για την αποκατάστασή τους, όπως επίσης και ισχυρός ήταν ο ρατσισμός του υπόλοιπου ελληνικού λαού απέναντι τους αποκαλώντας τους χαρακτηριστικά ‘’Τουρκόσπορους’’.Παρ’ όλα αυτά οι πρώτοι κάτοικοι της Καισαριανής αρχίζουν να οργανώνονται και να εγκλιματίζονται στο νέο περιβάλλον. Η κοινή εθνική ιστορική ταυτότητα, οι άθλιες συνθήκες ζωής και η ταξική ομοιογένεια έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση της πολιτικής συνείδησης των Καισαριανιωτών. Οι πρώτοι κάτοικοι προλετάριοι στην πλειοψηφία τους (οικοδόμοι, λιμενεργάτες, ,ανειδίκευτοι κλπ) δημιούργησαν μια έννοια κοινότητας στην Καισαριανή και οργανώθηκαν πολιτικά και συνδέθηκαν από την εγκατάσταση τους με το ΚΚΕ, το εργατικό κίνημα και τις προοδευτικές ιδέες.

Αντίσταση στο φασισμό

Το 1936 γίνεται η φασιστική δικτατορία Μεταξά και πολλοί Καισαριανιώτες θα διωχθούν από τις δουλειές τους, θα φυλακιστούν και θα εξοριστούν για τις ιδέες τους. Με την αρχή της ναζιστικής Κατοχής η Καισαριανή γίνεται κέντρο και σύμβολο αντίστασης. Γενικά όλη την περίοδο 1940-45 η πλειοψηφία των κατοίκων οργανώθηκαν στο ΕΑΜ, στον ΕΛΑΣ και στην ΕΠΟΝ. Χαρακτηριστικά εδώ οργάνωσε ο Άρης Βελουχιώτης, ο κατοπινός θρυλικός καπετάνιος του ΕΛΑΣ την πρώτη σύσκεψη για το ξεκίνημα της αντίστασης μαζί με τον Καισαριανιώτη Μανώλη Τσάφο. Φοβερές μάχες θα πραγματοποιηθούν σε όλη την περίοδο της Κατοχής αλλά και των Δεκεμβριανών στην περιοχή, όπου λέγεται ότι δέχτηκε αμέτρητες επιθέσεις από το ναζιστικό στρατό Κατοχής και τους ντόπιους συνεργάτες τους, τα τάγματα ασφαλείας (τους προγόνους των σημερινών χρυσαυγιτών) και ισάριθμες φορές πήραν το μάθημά τους στην ‘’ανταρτομάνα’’ όπως αποκαλούνταν η Καισαριανή. Στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, τέλος, εκτελέστηκαν σε όλη τη διάρκεια της πενταετίας  746 άτομα με αποκορύφωμα την εκτέλεση 200 κομμουνιστών την Πρωτομαγιά του 1944. Σε όλα αυτά τα γεγονότα οφείλεται και η ιστορική συνέχεια στη διαμόρφωση της πολιτικής συνείδησης των κατοίκων.

Ποιοι είμαστε και τι κάνουμε

Είμαστε αντιφασίστες/στριες από διάφορες περιοχές της Αθήνας που αγαπάμε την μπάλα πέρα από εταιρίες, χορηγούς και έπαθλα γι΄ αυτό διοργανώνουμε ένα αντιεμπορευματικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου αυτοοργανωμένο και αδιαμεσολάβητο από κρατικούς και κομματικούς μηχανισμούς με σκοπό να παίξουμε, να απολαύσουμε το αγαπημένο μας άθλημα, καθώς και να γνωριστούμε. Ταυτόχρονα θέλουμε να αναδείξουμε το χαμένο ρομαντισμό του ποδοσφαίρου, το πάθος για το παιχνίδι, τις σκληρές προσπάθειες και τα θεαματικά γκολ. Από τη μεριά μας ως Καισαριανιώτες και ως διοργανωτές της αγωνιστικής αυτή την Κυριακή εκτός από το ποδόσφαιρο στοχεύουμε και στη διάδοση του δίκιου του αντιφασιστικού αγώνα. Παρ’ όλο που δεν υπάρχει κάποιος οργανωμένος φασιστικός πυρήνας στην περιοχή, τα σπέρματα υπάρχουν και εμείς από την πλευρά μας θέλουμε να βάλουμε ένα λιθαράκι στο σπάσιμο του φόβου και του ατομισμού με σκοπό τη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής αντιφασιστικής κουλτούρας και αυτόνομης δράσης. Λέμε λοιπόν ότι οι φασιστικές μαλακίες δεν έχουν θέση ούτε στις γειτονιές μας , ούτε στα γήπεδα ούτε πουθενά.

ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΙΣ ΑΛΑΝΕΣ ΚΙ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΣΤΙΣ ΤΡΥΠΕΣ ΤΟΥΣ 







Δεν υπάρχουν σχόλια: