Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Δεν θα περάσει ο εκφασισμός της ζωής μας



Οι από πάνω έχουν κηρύξει πόλεμο στην κοινωνία: γενικευμένη ανεργία, φτώχεια, λεηλασία μισθών και συντάξεων, χαράτσια εφορίας και ΔΕΗ, αποκοπές ρεύματος σε όσους δεν έχουν να το πληρώσουν. Η εργασία, η παιδεία, η υγεία γίνονται προνόμιο. Διακινούν ναρκωτικά κάθε λογής, στέλνουν τη νεολαία στο θάνατο. Λεηλατούν δάση, παραλίες, δημόσιους ελεύθερους χώρους, ιδιωτικοποιούν δημόσιες υπηρεσίες, λιμάνια και τράπεζες (Αγροτική - Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο), αφήνουν ασύδοτο το κεφάλαιο να καταστρέφει τη φύση και τη ζωή μας.
Στις διαδηλώσεις, τις γενικές απεργίες, τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και των ανέργων, στις δράσεις των αυτοοργανωμένων εγχειρημάτων η κρατική βία και τρομοκρατία απογειώνεται: ρίψη τοξικών δηλητηρίων, ξυλοδαρμοί, συλλήψεις και διώξεις αγωνιστών. Θέλουν να ξεπεράσουν την κρίση του κεφαλαίου με κερδοφορία αλλά και νέους όρους κυριαρχίας: μας γυρίζουν στα σκοτάδια του 19ου αιώνα. Χτυπούν τους αγώνες στις καταλήψεις και τους αυτοοργανωμένους χώρους (Βίλα Αμαλία, Σκαραμαγκά, Λ.Καραγιάννη), μετατρέπουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης τους χώρους εργασίας όπου οι απεργοί υπερασπίζονται τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και την αξιοπρέπειά τους (Μετρό, ναυτεργάτες, Γενικό Κρατικό Νίκαιας). Κατεβάζουν στρατό κατοχής, ειδικές δυνάμεις των τρομοκρατικών κατασταλτικών μηχανισμών του καθεστώτος ενάντια στους κατοίκους στις Σκουριές που υπερασπίζονται γη και ελευθερία ενάντια σε ντόπιο και ξένο κεφάλαιο. Η επιστράτευση και η ενεργοποίηση χουντικών νόμων για τις συγκεντρώσεις έρχεται να θυμίσει ότι οι νόμοι της δικτατορίας είναι σε ισχύ και ο μύθος της «δημοκρατίας» δεν είναι τίποτα άλλο παρά μύθος!
Δεχόμαστε ιδεολογική επίθεση από τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης (ΜΜΕ). Στήνεται σκηνικό μεσοπολέμου: μοναδική διέξοδος για το καθεστώς είναι η διαίρεση της κοινωνίας, ο κανιβαλισμός, ο κοινωνικός εκφασισμός. Όλοι πρέπει να αισθανθούν τον άλλο σαν εχθρό: είτε είναι «προνομιούχοι εργαζόμενοι στο δημόσιο» είτε «αδικημένοι χαμηλόμισθοι» στον ιδιωτικό τομέα είτε άνεργοι, για τους οποίους, μάλιστα, στήνεται πάρτι με ΜΚΟ-δουλεμπορικές εταιρείες οι οποίες εξωραΐζουν την εξαθλίωση με συσσίτια και φιλανθρωπίες. Τα ΜΜΕ, όμως, δεν προωθούν μόνο τον κατακερματισμό και τη διάσπαση της εργατικής τάξης, αλλά και συστηματικά προπαγανδίζουν ότι αυτό που μας ενώνει δεν είναι ο αγώνας για την αξιοπρέπεια, την ελευθερία, την ισότητα, δεν είναι η αλληλεγγύη αλλά η ιδεολογία του «καθαρού αίματος», της «φυλής». Οι μετανάστες, οι πρόσφυγες προβάλλονται ως ο «εσωτερικός εχθρός».
Πολιτική έκφραση του κοινωνικού εκφασισμού αποτελούν τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής (ΧΑ): μαχαιρώνουν, δολοφονούν μετανάστες, είναι το μακρύ χέρι των αφεντικών. Ενώ επικαλούνται τον φτωχό λαό που τους έστειλε στο κοινοβούλιο, για να δείρουν τους «απατεώνες πολιτικούς», όταν συζητείται η φορολόγηση των εφοπλιστών ή επιχειρείται να ασκηθεί έλεγχος στην ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας, υψώνουν τις κραυγές τους, για να υπερασπιστούν το εφοπλιστικό και τοκογλυφικό κεφάλαιο. Εκθειάζουν την επιστράτευση των απεργών του ΜΕΤΡΟ («έσπασε ο τσαμπουκάς των συνδικαλιστών»). 
Στις γειτονιές μας, στις 15/2, έγινε αιφνιδιαστική πορεία της ΧΑ, με ρατσιστικά συνθήματα, στην περιοχή του Παγκρατίου. Όταν η πορεία έφτασε στην είσοδο της Καισαριανής, στην πλατεία Αγίου Νικολάου, κάτοικοι εναντιώθηκαν αυθόρμητα στην εμφάνισή τους. Τρεις ώρες αργότερα, έγινε αντιφασιστική πορεία στους δρόμους του Βύρωνα, του Παγκρατίου και στη λεωφόρο Υμηττού, στον άξονα που πριν είχε κινηθεί η ΧΑ. Την επόμενη μέρα, στις 16/2, πραγματοποιήθηκε μεγάλη πορεία αλληλεγγύης στις καταλήψεις και τους αυτοοργανωμένους χώρους από τις συλλογικότητες των γειτονιών μας, που δρουν από τα κάτω στην Καισαριανή, τον Βύρωνα, το Παγκράτι, τα Ιλίσια και του Ζωγράφου.
Την 1η Μάρτη, μετά από οριζόντια διαδικασία στην οποία συμμετείχαν αντιφασίστες/στριες από τις γειτονιές μας, έγινε κινητοποίηση στα γραφεία της δημοτικής παράταξης της ΧΑ στη Φιλολάου 159, τα οποία έχει παραχωρήσει ο δήμαρχος Καμίνης, ενάντια στην πρώτη εκδήλωσή τους, με την οποία ανακοίνωναν την ίδρυση τοπικής οργάνωσης ΧΑ στο Παγκράτι. 7 διμοιρίες ΜΑΤ, δεκάδες ΔΙΑΣ προσέτρεξαν, για να διώξουν τους διαδηλωτές. Η εκδήλωση ακυρώθηκε και ακολούθησε πορεία.
Σε αυτή τη συνθήκη, λοιπόν, χρειάζεται να αποδομήσουμε τους μύθους της κυρίαρχης ιδεολογίας και τις αυταπάτες. Ζούμε σε καθεστώς ανοιχτού φασισμού: όποια συλλογικότητα αντιστέκεται, καταστέλλεται και τίθεται σε κατάσταση παρανομίας. Η κυρίαρχη ιδεολογία είναι: «νόμος και τάξη» για τους από κάτω, εργοδοτική τρομοκρατία και μεγιστοποίηση του κέρδους για τους από πάνω.  Σε αυτήν τη συνθήκη, δεν είναι λίγοι αυτοί που είτε έχουν εκλογικές αυταπάτες για συνδιαχείριση της κρίσης είτε αντιμετωπίζουν εργαλειακά τα «αντιφασιστικά λαϊκά μέτωπα».  
Ο κοινωνικός εκφασισμός και η πολιτική εκπροσώπησή του, η ΧΑ, δεν αντιμετωπίζονται,  ούτε με συμφωνίες από τα πάνω και τη διαμεσολάβησή κομμάτων, πολιτικών μορφωμάτων και κοινωνικών εγχειρημάτων ούτε με εργαλειακά κόλπα και οργανωτικές «περιστασιακές» συγκολλήσεις. Χρειάζεται συνεχής και οργανωμένη δουλειά από τα κάτω, για να σπάσει ο φόβος, η παραίτηση, ο τρόμος και ο κοινωνικός κανιβαλισμός, με πρόταγμα την αξιοπρέπεια, την αντίσταση, την αλληλεγγύη, την αυτοοργάνωση και την αδιαμεσολάβητη δράση.
Με τις συλλογικές κουζίνες, τα χαριστικά – ανταλλακτικά παζάρια, τους απεργιακούς αποκλεισμούς,  το μπλοκάρισμα των εργολάβων της ΔΕΗ που κόβουν το ρεύμα στις γειτονιές μας, την αυτομόρφωση, τις καλλιτεχνικές αντιεμπορευματικές πρωτοβουλίες, όπως και με τις δράσεις μας ενάντια στους αυτοκινητόδρομους στον Υμηττό, τη λεηλασία του δάσους του Αϊ-Γιάννη και της παιδικής χαράς στην Τσάφου, καθώς και την υπεράσπιση του ελεύθερου χώρου στο πάρκο Αλεξάνδρου και την επανοικειοποίηση του Σκοπευτηρίου, αλλά και με την καλλιέργεια του Μπαξέ, της γης μες στον απελευθερωμένο χώρο της Βίλας Ζωγράφου από όπου τροφοδοτούνται οι Συλλογικές Κουζίνες των γειτονιών μας, δεν παλεύουμε, για να φτιάξουμε «νησίδες» μες στον καπιταλισμό. Δεν επιχειρούμε απλώς να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Παλεύουμε να βαθύνουμε την αυτονομία. Διαβαίνουμε το μονοπάτι για την κοινωνική απελευθέρωση και την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος που γεννά το φασισμό…



Δεν υπάρχουν σχόλια: