Πέμπτη 24 Ιουλίου 2008

ΜAZEΨΑΜΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΟΥ ΑΙ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ







Στις 23 Ιούλη η Πρωτοβουλία Κατοίκων Καισαριανής σε συνεργασία με Μονάδα Απεξάρτησης Εφήβων «ΑΤΡΑΠΟΣ» του ΟΚΑΝΑ προσπαθήσαμε να καθαρίσουμε το δάσος στον Αϊ-Γιάννη και την Πανεπιστημιούπολη. Πέντε μέρες πριν είχε γίνει ο εμπρησμός στο Λόφο του Αράπη. Όπως είδαμε όλοι όσοι πήγαμε εκεί για να βοηθήσουμε στο σβήσιμο της φωτιάς, είχε σύμμαχο σκουπίδια, γυαλιά, στρώματα, ξερά χόρτα και φρύγανα.
Δίπλα στο μοναστήρι βρεθήκαμε σε έναν απίστευτο σκουπιδότοπο, που είχε καλυφτεί από τις πευκοβελόνες. Οι φωτογραφίες του χώρου πριν και μετά τον καθαρισμό είναι αδιάψευστος μάρτυρας του εγκλήματος: δεκάδες μπουκάλια, πλαστικά δοχεία από ορυκτέλαια, πανιά, χαρτιά, 10 λάστιχα αυτοκινήτων, παπούτσια, 2 λεκάνες τουαλέτας, 1 παρμπρίζ αυτοκινήτου, 2 σπασμένα ημιαξόνια φορτηγού… Όσο μαζεύαμε με τις τσουγκράνες, τόσο από κάτω έβγαιναν στην επιφάνεια η βρομιά και η εγκατάλειψη του εδάφους.

Είμαστε βέβαιοι ότι οι αρμόδιοι θα δηλώσουν και πάλι αναρμόδιοι… Πανεπιστήμιο και δήμος έχουν εγκαταλείψει το δάσος, που έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, έτοιμο για να καεί σε ελάχιστο χρόνο, όπως έγινε και στο Λόφο του Αράπη… Ο μητροπολίτης, ο οποίος ονειρευόταν αρχονταρίκια, ύψωνε αγκαθωτά πλέγματα γύρω από τη Μονή του Αϊ -Γιάννη και καλούσε τα ΜΑΤ ενάντια στις κινητοποιήσεις των κατοίκων, έχει αφήσει τις γερόντισσες καλόγριες στο… έλεος του θεού, καθώς ο χώρος γύρω από τη μονή ήταν χωματερή με μπάζα και απίστευτα στρώματα σκουπιδιών.
Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι 30 άτομα θα μπορούσαν μέσα σε ένα απόγευμα να καθαρίσουν μόνο 100 μέτρα δάσους μαζεύοντας 65 μαύρες σακούλες σκουπιδιών και ότι αυτό θα ήταν μόνο μια συμβολική ενέργεια —που χρειάζεται να συνεχιστεί. Η συμβολή των νέων από την Μονάδα Απεξάρτησης Εφήβων «ΑΤΡΑΠΟΣ» του ΟΚΑΝΑ ήταν καθοριστική και η Πρωτοβουλία χαιρετίζει τη συμμετοχή τους και την απόφασή τους να συμβάλουν, για να πάψει το δάσος να είναι σκουπιδότοπος.
Να τελειώνουν λοιπόν τα παραμύθια…
Ο Λόφος του Αράπη, το Άλσος της Ζωοδόχου Πηγής, ο Κουταλάς, το πευκοδάσος του Καρέα αποτελούν ενιαίο χώρο πρασίνου. Το χώρο διεκδικεί η εκκλησία, ενώ η κυβέρνηση —που επιχείρησε πέρσι να αναθεωρήσει το άρθρο 24 του συντάγματος, για να μπορούν οι καταπατητές να αποχαρακτηρίσουν τις δασικές εκτάσεις— με τον υπουργό Υ(ΠΕΧΩ)ΔΕ Σουφλιά έχει εξαγγείλει την καταστροφή του δάσους με την κατασκευή της νέας περιφερειακής Υμηττού, που θα συνδέει το Αεροδρόμιο Σπάτων με τη λεωφόρο Ποσειδώνος και το παλιό αεροδρόμιο και θα έχει κόμβο εξόδου στο ύψος του Στρατοπέδου Σακέτα στην Κατεχάκη. Στο σημείο αυτό πέρσι κάψανε το δάσος στον Καρέα, φέτος κάψαν το δάσος του Υμηττού από τα Γλυκά Νερά, στις 18 Ιούλη το Λόφο του Αράπη.
Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση για να βρούμε ποιος είναι πίσω από τις φωτιές. Ούτε έχουν νόημα οι κραυγές για τους φυσικούς αυτουργούς… Κατασκευαστές αυτοκινητοδρόμων, εργολάβοι και εκκλησία είναι οι ηθικοί αυτουργοί και οι ουσιαστικοί εμπρηστές.
Να πάρει θέση, λοιπόν, το δημοτικό συμβούλιο ενάντια στην κατασκευή της νέας περιφερειακής Υμηττού, να σταματήσει η δημοτική αρχή να ζητά ως αντισταθμιστικά «οφέλη» την υπογειοποίηση του δρόμου της Πανεπιστημιούπολης, που θα μεταφέρει την κίνηση στην είσοδο της πόλης καταστρέφοντας το άλσος των Ιλισίων, προκαλώντας τρομακτικό κυκλοφοριακό πρόβλημα στην Ούλωφ Πάλμε και στην Μιχαλακοπούλου.
Να τελειώνουμε μια για πάντα με τις κατασκευαστικές εταιρείες και τους εργολάβους που καταστρέφουν τη ζωή της πόλης. Λεωφορειόδρομοι, πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι, καθαρισμός και σεβασμός του δάσους: ποιότητα ζωής στην πόλη, όχι άλλους δρόμους, τσιμέντο και οικιστική επέκταση στα καμένα…
Απαιτούμε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Δήμο Καισαριανής να προχωρήσουν άμεσα στον καθαρισμό του δάσους
Nα παλέψουμε μαζί με όσους αντιστέκονται σε όλες τις γειτονιές στους νέους αυτοκινητοδρόμους.
Να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας


email: protovoulia.kaisarianis@gmail.com 24/07/2008



2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.