Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ & ΣΤΗΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ


Νέοι Αυτοκινητόδρομοι Αττικής και Τροποποίηση του Π.Δ. Προστασίας του Υμηττού ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ: επιφανειακή, ορατή, απροσπέλαστη για τους πεζούς, θορυβώδης, και όχι υπόγεια, κίνηση των οχημάτων στο νέο συνδετήριο δρόμο της Πανεπιστημιούπολης,4 +2 λωρίδων κυκλοφορίας από το ύψος της οδού Φιλαδελφείας μέχρι και το νέο κόμβο στην είσοδο της Καισαριανής, δίπλα στην παιδική χαρά της οδού Τσάφου. Τα σχέδια δείχνουν ξεκάθαρα παρεμβάσεις στην Εθνικής Αντιστάσεως, τη Μισούντος, την Υμηττού, την Ούλοφ Πάλμε, την Ευφρονίου, την Βασ. Αλεξάνδρου, την Α. Δημητρίου, τη Μ. Καραολή, τη Φιλολάου, τη Φορμίωνος, τη Γρ. Θεολόγου, προκειμένου να διοχετευτεί σε αυτές ο τεράστιος κυκλοφοριακός φόρτος: Παρεμβάσεις εις βάρος ελεύθερων χώρων, πεζοδρομίων και δασικών εκτάσεων, εις βάρος όσων χρησιμοποιούν την Πανεπιστημιούπολη ως χώρο αναψυχής, αθλητισμού και περιπάτου, όσων επιμένουν να μετακινούνται πεζοί, με ποδήλατο, με μέσα μαζικής μεταφοράς.
H Καισαριανή θα αποτελεί χωνευτήρι χιλιάδων αυτοκινήτων καθημερινά που θα αυξάνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση, την ηχορύπανση αλλά και την ομηρία της πόλης μας μέσα σε ένα τσιμεντένιο δαχτυλίδι: Ο ανισόπεδος κόμβος στο λόφο Αράπη, η γέφυρα μεταξύ του νεκροταφείου και του γηπέδου του Αστέρα, ο υπέργειος δρόμος στο δάσος του Αϊ-Γιάννη, ο αυτοκινητόδρομος μεταξύ Καισαριανής και Πανεπι-στημιούπολης και ο κόμβος στην είσοδο της Καισαριανής από την Τσάφου θα διοχετεύουν καθημερινά χιλιάδες αυτοκίνητα από τα νότια προάστια, την Αττική Οδό, το αεροδρόμιο και τα Μεσόγεια, προς το κέντρο της Αθήνας.
Η κυκλοφοριακή συμφόρηση στην έξοδο του υπόγειου δρόμου, στην έξοδο της Πανεπιστημιούπολης, όχι μόνο αποκαθηλώνει την πολυδιαφημισμένη από τον Δήμο «αποσυμφόρηση» της Εθν. Αντιστάσεως, αλλά ανοίγει το δρόμο και για την αντικατάσταση των δημοσίων χώρων με χώρους στάθμευσης στην Τσάφου και στη Διοχάρους.
Ο κατακερματισμός και η συνέχιση της υποβάθμισης της Α και Β’ Ζώνης Προστασίας του Υμηττού που αγκαλιάζουν την Καισαριανή προαναγγέλθηκαν στο σχέδιο τροποποίησης του Π.Δ. προστασίας του Υμηττού και εφαρμόζονται με τους νέους αυτοκινητοδρόμους: άσφαλτος και τσιμέντο όπου ακόμα υπάρχει δάσος, μποτιλιάρισμα αντί για περίπατο στη φύση, καυσαέριο αντί για καθαρό αέρα, κορναρίσματα αντί για τιτιβίσματα, είναι η καθημερινότητα που μας ετοιμάζουν στη γειτονιά μας: Το προνόμιο να ζει κανείς στην Καισαριανή, γίνεται εφιάλτης.
Οι συνέπειες είναι προφανείς: οικολογική καταστροφή του Υμηττού με την κοπή χιλιάδων δέντρων, την καταστροφή οικοσυστημάτων και υδροφόρου ορίζοντα, ατμοσφαιρική ρύπανση, ανακύκλωση και όξυνση του κυκλοφοριακού στο εσωτερικό της Καισαριανής. Αυτό δηλώνουν και οι μελετητές του έργου στην επίσημη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων όπου αναφέρονται σε «σημαντικές και μη αναστρέψιμες» επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον.

ΟΛΟΙ στις ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ
στην ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ της ΟΔΟΥ ΤΣΑΦΟΥ την ΚΥΡΙΑΚΗ 22/3/09 στις 11.ΟΟπμ
στην είσοδο του Πάρκου "ΞΥΛΙΝΑ" στη Λ. Εθν. Αντίστασης στις 29/3/09 στις 11.00π.μ.
να ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ για τους χάρτες και τη ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: