Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Πίσω από τους δείκτες και τα νούμερά τους είναι η ζωή μας,

Καμιά συναίνεση στα σχέδιά τους!

Τι είναι άραγε αυτή η «κρίση» που ακούμε στα κανάλια, που περιγράφεται μόνο από ειδικούς με δυσνόητα χρηματοοικονομικά μεγέθη και καλούμαστε όλοι μαζί, με εθνική ομοψυχία, να αντιμετωπίσουμε με υπομονή και θυσίες;

Άραγε την προκαλέσαμε όλοι μαζί;

Λένε πως η κρίση είναι δημοσιονομική. Πως φταίει η κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος («οι δημ. υπάλληλοι που δουλεύουν λίγο και υπεραμείβονται»), αλλά δε λένε τίποτα για τις μίζες των δημοσίων έργων, των Ολυμπιακών αγώνων, των οπλικών συστημάτων, τους παχυλούς μισθούς κρατικοδίαιτων μεγαλοδημοσιογράφων, δικαστικών, γραφειοκρατών... Πως φταίει η φοροδιαφυγή, λες και είναι οι μισθωτοί κι οι αυτοαπασχολούμενοι που κλέβουν το δημόσιο, αλλά δε λένε τίποτα για τα μαύρα κέρδη από την κατ’ εξακολούθηση παραγραφή τεράστιων χρεών προς το δημόσιο και την εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή των πολυεθνικών και εγχώριων μεγάλων εταιρειών...



Δε λένε πως τα μέτρα που επιβάλλουν δεν αντιμετωπίζουν την κρίση. Όσα χρήματα θα εξοικονομηθούν από μειώσεις μισθών, επιδομάτων, συντάξεων, συρρίκνωσης της πρόνοιας, της δημόσιας υγείας και εκπαίδευσης, αποτελούν ψίχουλα μπροστά στα 28 δισ. που πρόσφεραν πέρυσι στις τράπεζες και στα 3,8 δισ. που έδωσαν μόνο για την αγορά 5 υποβρυχίων, την ίδια μέτρα που ανακοίνωσαν τα μέτρα.



Δεν πρόκειται λοιπόν για κρίση δημοσιονομική, αλλά για κρίση του κεφαλαίου, της νεοφιλελεύθερης πολιτικής (της σκληρής λιτότητας, της ελαστικής εργασίας, των ιδιωτικοποιήσεων, που υποσχόταν την καπιταλιστική ανάπτυξη με την απελευθέρωση και την «αυτορρύθμιση των αγορών», με την υπερδιόγκωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τον υπερδανεισμό) που οδήγησε στην οικονομική κατάρρευση και την ύφεση, στη βαθύτερη οικονομική κρίση του συστήματος εδώ και πάνω από 80 χρόνια. Τη δημιούργησαν οι εμπνευστές αυτής της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και την εδραίωσαν στην Ελλάδα οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Ν.Δ. με την καθοδήγηση του οικονομικού διευθυντηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και των «διεθνών οργανισμών». Τη δημιούργησαν αυτοί που σήμερα εκβιάζουν εργαζομένους, ανέργους, φοιτητές, μαθητές, συνταξιούχους επικαλούμενοι την ίδια ακριβώς πολιτική –σε πιο γερές δόσεις- για την «έξοδο από την κρίση».



Η πολιτική «εξόδου από την κρίση» δεν είναι παρά η αρχή προς την πλήρη κατάργηση των εργασιακών, ασφαλιστικών, πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Πραγματικός της στόχος δεν είναι η έξοδος από την κρίση ούτε το «νοικοκύρεμα» των δημόσιων οικονομικών. Η ίδια η κρίση είναι μέσο εκφοβισμού για την απόσπαση της συναίνεσής μας. Ο τρόπος που παρουσιάζουν, μέσω των μίντια, την κρίση ως έλλειμμα, την «απειλή» της χρεοκοπίας και της επιτήρησης, τον «μπαμπούλα» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου(ΔΝΤ), φανερώνει την προσπάθειά τους να αποσπάσουν τη συναίνεση ή έστω την ανοχή μας στις αντιδραστικές τομές που σχεδιάζουν στις εργασιακές σχέσεις αλλά και την καθημερινή ζωή μας.



Δεν είμαστε συνένοχοι για την κρίση που δημιούργησαν, ούτε πρόθυμοι να την πληρώσουμε με περικοπή μισθών και επιδομάτων, απελευθέρωση των απολύσεων, ιδιωτικοποίηση και απαξίωση της παιδείας, της περίθαλψης, της πρόνοιας, ξεπούλημα των δημοσίων επιχειρήσεων και πλήρη αποδιάρθρωσή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Δε θα αποδεχθούμε το κυνήγι μαγισσών ενάντια σε μετανάστες.



Πώς όμως θα πείσουν για την αναγκαιότητα της πολιτικής που όπου εφαρμόστηκε έφερε περισσότερη φτώχεια και εξαθλίωση, που επέφερε ακόμα και την οικονομική κατάρρευση της Αργεντινής, που μέχρι τότε αποτελούσε το πρότυπο εφαρμογής της;



Η εξασφάλιση συναίνεσης σε μια πολιτική άδικη και αποτυχημένη περνάει μέσα από πρακτικές απομόνωσης και εδραίωσης του φόβου: αυταρχική θωράκιση του κράτους, καταπάτηση κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, άγρια καταστολή όσων δε συναινούν στο εκβιαστικό σχέδιο της «εθνικής σωτηρίας» και αντιστέκονται συλλογικά.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η τρομοϋστερία και τρομολαγνεία των τελευταίων ημερών. Η προσπάθεια παρουσίασης «αντιτρομοκρατικού» έργου προς τους βορειοαμερικάνους ιμπεριαλιστές αλλά και τρομοκράτησης της κοινωνίας από την κυβέρνηση, συντελείται με σκοπό τον αποπροσανατολισμό από την επίθεση Ε.Ε. - Δ.Ν.Τ.- Κεφαλαίου. Στις επιχειρήσεις αυτές πρωτοστατούν τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης που λειτουργούν ως γραφείο τύπου της Ασφάλειας.

Καθώς, λοιπόν, προσπαθούν να μας επιβάλουν να συναινέσουμε στον ευτελισμό της ζωής και της αξιοπρέπειάς μας, σπέρνοντας τον φόβο και την απομόνωση, δεν έχουμε παρά να τολμήσουμε να αντισταθούμε συλλογικά!


Η ανάκληση απολύσεων και η άμεση δράση ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία μετά από τη συλλογική αντίσταση συναδέλφων, πρωτοβάθμιων σωματείων και αλληλέγγυων, οι μαζικές διαδηλώσεις και απεργίες ενάντια στα νέα μέτρα, το κύμα διαμαρτυρίας ενάντια στην άδικη προφυλάκιση του Μάριου Ζ. –συλληφθέντα σε μια από αυτές- που απλώνεται σε κάθε γειτονιά, είναι μερικές από τις νίκες των κινημάτων που αναπτύσσονται αυθόρμητα και λειτουργούν ως αντίδοτα στο φόβο, στην παραίτηση και στην απομόνωση.


Οι συλλογικές κουζίνες, τα χαριστικά/ανταλλακτικά παζάρια, τα πολιτιστικά δρώμενα, οι παρεμβάσεις ενημέρωσης και διαμαρτυρίας είναι μόνο μερικές από τις δράσεις που αναπτύσσονται στις γειτονιές μας, αντιπαραθέτοντας το εμείς στο εγώ και την αυτοοργανωμένη δράση στην παραίτηση. Από την άλλη, οι ανάγκες μας μέρα με τη μέρα γίνονται περισσότερες, καθώς η ανεργία και η φτώχεια, η εντατικοποίηση και η ανασφάλεια πλήττουν όλο και περισσότερους, φανερώνοντας το αδιέξοδο των ατομικών λύσεων.
Είναι στο χέρι μας να αρχίσουμε να συζητάμε για το τι μπορούμε να κάνουμε!

Γι’ αυτό καλούμε σε:


ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΝΗΜΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ-ARGENTINAZO εικόνες μνήμης από την Αργεντινή που αφηγούνται το μέλλον της Ελλάδας (η κρίση στην Αργεντινή, ο δανεισμός από το Δ.Ν.Τ και η φτώχεια, η εξέγερση το 2001)
Σάββατο 24/4 στις 8μμ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ Τετάρτη 28/4 στις 8:30
στο ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ, Ν. ΕΦΕΣΟΥ 4: ανταλλαγή απόψεων και
οργάνωση δράσεων στη γειτονιά μας.


ΔΕΝ ΣΥΝΑΙΝΟΥΜΕ, ΔΕΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ, ΤΟΥΣ ΚΡΟΙΣΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥΣ! ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ, ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ, ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ, ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ!


  • ενάντια στη μείωση των μισθών, τις απολύσεις και τη φοροεπιδρομή που σπέρνουν τη φτώχεια και την εξαθλίωση
  • ενάντια στη διάλυση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, στην ιδιωτικοποίηση της υγείας και της παιδείας
  • ενάντια στην κρατική καταστολή και την τρομοκρατία

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: