Σάββατο, 4 Σεπτεμβρίου 2010

TA NEA TOY KΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ

Απόπειρα δωροδοκίας για τη βίλα ζωγράφου

Απόσπασμα από κείμενο της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων για να γίνει το Κτήμα Ζωγράφου Κτήμα του Λαού:
Και μέσα στο κατακαλόκαιρο σκάει σα βόμβα η είδηση: Στις 24 Ιουνίου έγινε απόπειρα δωροδοκίας της γενικής γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού ώστε να μη χαρακτηριστεί η Βίλα Ζωγράφου μνημείο. Η απόφαση του ΥΠ.ΠΟ. επί του σχετικού αιτήματος κατοίκων και δημοτικών συμβούλων εκκρεμεί από το 2006 και αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να προχωρήσει από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος η διαδικασία έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος που θα ρυθμίζει τις χρήσεις γης για το Κτήμα Ζωγράφου συνολικά. Σημειωτέον ότι επίσης από το 2006 έχει κατατεθεί στο ΥΠ.ΠΟ. αίτημα για ΜΗ χαρακτηρισμό της Βίλας ως μνημείου από… το δήμαρχο Γ. Καζάκο!
Φαίνεται, λοιπόν, ότι όσα υποπτευόμασταν αλλά δεν μπορούσαμε να αποδείξουμε βγαίνουν αληθινά: Αυτοί που έχουν συμφέροντα από την τσιμεντοποίηση και εμπορική εκμετάλλευση του Κτήματος Ζωγράφου χρησιμοποιούν κάθε μέσο για την εξαγορά και τον εκμαυλισμό ανθρώπων και συνειδήσεων (...)
Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2010
Πέρασε ο Καζάκος τις απευθείας αναθέσεις για την κατασκευή parking

Την Τρίτη 20 Ιουλίου, μετά από κάλεσμα επιτροπών κατοίκων, μαζεύονται στο δημαρχείο Ζωγράφου δεκάδες κάτοικοι και με τη δυναμική τους παρουσία αποτρέπουν τη διεξαγωγή του δημοτικού συμβουλίου (που είχε στην ημερήσια διάταξη την απευθείας ανάθεση για την κατασκευή parking σε 4 πλατείες του δήμου: Άνοιξη, Μερκάτη, Ελευθερίας, Νεκροταφείου). Μετά το τέλος του αποκλεισμού οι κάτοικοι αποχωρούν πραγματοποιώντας μικρή πορεία στη λεοφώρο Παπάγου.
Την επομένη, Τετάρτη 21 Ιουλίου, ο Καζάκος συγκαλεί έκακτο δημοτικό συμβούλιο στις 3 το μεσημέρι, ειδοποιώντας τους ίδιους τους δημοτικούς συμβούλους 15 λεπτά πριν! Το συμβούλιο με διαδικασίες-express ψηφίζει τις αναθέσεις... στις 3:05 είχε ήδη τελειώσει, ευτελίζοντας το θεσμό και τις "δημοκρατικές" διαδικασίες που οι ίδιοι υποτίθεται ότι υπερασπίζονται
 
Αναδημοσίευση από το μπλογκ της  ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ


Σάββατο 17 Ιουλίου στις 8.30μμ, συναυλία για την οικονομική ενίσχυση των κατειλημμένων αυτοοργανωμένων χώρων.


-Nα επαναοικειοποιηθούμε τους δημόσιους χώρους-Να δημιουργήσουμε εστίες αυτοοργάνωσης και συνεύρεσης σε όλες τις γειτονιές-Να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας


Η ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Νέας Φιλαδέλφειας μεταφέρεται στις γειτονιές της περιοχής μας, στις εργατικές κατοικίες, για μια απόπειρα να συζητήσουμε με τους γείτονές μας σχετικά με την οικονομική κρίση και για την επίθεση που δέχονται τα δικαιώματα και οι ζωές μας.

Αύριο τρίτη, η συνέλευση θα γίνει στην πλατεία Μουστακλή (συμβολή οδών Καμπούρογλου και Γράμμου, δίπλα στα γήπεδα). Θα προβληθεί το ντοκυμαντέρ "μνήμες λεηλασίας" που είναι σχετικό με την κατάσταση που επικράτησε στην Αργεντινή όταν πριν από 10 χρόνια επεβλήθη στη χώρα ο δανεισμός από το ΔΝΤ.
Θα ακολουθήσει απόπειρα συζήτησης-ανταλλαγής πληροφοριών με τους γείτονες...
Ααδημοσίευση από το μπλογκ της καταληψης στη Ν. Φιλαδέλφεια ΣΤΡΟΥΓΚΑ
 
22 Ιου 2010
Εξάρχεια: Φτάνουν πια οι αυταπάτες στις δικές μας πλάτες


Τον τελευταίο καιρό βιώνουμε στα Εξάρχεια συμπεριφορές που δεν ταιριάζουν ούτε με τα χαρακτηριστικά της γειτονιάς ούτε με τις διαθέσεις των ριζοσπαστικών χώρων που έχουν την περιοχή ως σημείο αναφοράς. Το πνεύμα ελευθερίας που υπάρχει στη γειτονιά για κάποιους έχει γίνει άλλοθι ασυδοσίας. Απρόκλητες επιθέσεις σε κατοίκους, περαστικούς, θαμώνες και μικρά μαγαζιά, κλοπές και επιθέσεις σε μπαρ και καφετέριες διαμορφώνουν μια κατάσταση που από μεμονωμένα περιστατικά τείνει να καταλήξει σε συνηθισμένες πρακτικές. Είναι εγκληματικό να εκδηλώνονται τραμπουκισμοί και νταηλίκια από κάποιους που έχουν βρει στην αυτονομία, ελευθερία και αντίσταση των Εξαρχείων το έδαφος για να εκδηλώνουν τη βία και τον ατομικισμό τους. Οι άνθρωποι που κάποιοι τους βρίζουν ως «μικροαστούς, νοικοκυραίους», έχουν ανοίξει τις πόρτες τους σε κόσμο κυνηγημένο από την αστυνομία, τρώνε κάθε τόσο χημικά μέσα στα σπίτια τους. Πολλοί έχουν περάσει χούντες, πολέμους, κατοχές, διώξεις είτε εδώ, είτε σε άλλη χώρα. Αλλά και τίποτα από τα παραπάνω να μη τους έχει συμβεί, δε νοείται κανείς να δέχεται επίθεση στο δρόμο, στο σπίτι του ή στο μαγαζί του επειδή είπε μια κουβέντα.

Τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε μια συνολική επίθεση ενάντια σε όσα προσπαθούμε να κατοχυρώσουμε στη γειτονιά (ελευθερία διακίνησης ιδεών, αντιεμπορευματοποίηση κοκ) με αγώνες ενάντια στην αστυνομοκρατία, ενάντια στις εισβολές σε στέκια και καταλήψεις, ενάντια στο εμπόριο ναρκωτικών κ. ά. δεν είναι δυνατό να ερχόμαστε αντιμέτωποι και με όποιον νομίζει ότι μπορεί να εκδηλώνει οποιαδήποτε συμπεριφορά θέλει εξαιτίας του υπέρμετρου εγωισμού του και σε βάρος της ελευθερίας και της ανεκτικότητας που μπορεί να υπάρχει στη γειτονιά. Άλλωστε ό,τι κατακτιέται χρειάζεται και περιφρούρηση και δε σκοπεύουμε να επιτρέψουμε σε τέτοιες λογικές να ροκανίσουν την κοινωνική αλληλεγγύη και την απελευθέρωση για τις οποίες αγωνιζόμαστε. Θεωρούμε ότι τέτοιες συμπεριφορές γκετοποιούν τη γειτονιά, διαμορφώνουν μια κατάσταση ανυπόφορη για τους κατοίκους και τους θαμώνες, ξυπνούν τα συντηρητικά αντανακλαστικά κάποιων, βάζουν σε κίνδυνο πολιτικά και κοινωνικά εγχειρήματα. Επιπλέον, μέσα σε αυτό το κλίμα ανασφάλειας που δημιουργείται βρίσκουν πρόσφορο έδαφος όσοι επιβουλεύονται τους αγώνες μας.

Τα Εξάρχεια, εκτός από μια περιοχή συνάντησης, ζύμωσης και οργάνωσης αντιστάσεων, είναι και μια τυπική αθηναϊκή γειτονιά. Η αίσθηση ότι με το που περνάς τη Σόλωνος ένας άλλος αέρας πνέει στην ατμόσφαιρα -πιο ελεύθερος, πιο οικείος- έχει κερδηθεί με συλλογικούς αγώνες και συγκρούσεις. Συγχρόνως, όμως, εδώ μένουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι. Δεν είναι ούτε μια απέραντη αλάνα ούτε πεδίο βολής. Τα Εξάρχεια είναι για άλλους ένας μύθος που είτε ζουν είτε ξορκίζουν και για άλλους η γειτονιά τους, μια γειτονιά με τα στέκια, τους χώρους και τους χρόνους της, μια γειτονιά όπου το δημόσιο και το πολιτικό είναι ταυτισμένα με την ιστορία τους. Πρακτικές και λογικές που δε σέβονται αυτές τις κατακτήσεις και που υπονομεύουν τα χαρακτηριστικά της γειτονιάς δεν έχουν θέση σε αυτή. Σε τελική ανάλυση η πολυσυλλεκτικότητα των Εξαρχείων είναι μια από τις ομορφιές τους. Και εμείς που υπογράφουμε το κείμενο, παρόλες τις διαφορές μας, συνυπάρχουμε εδώ και υπερασπιζόμαστε κοινές αξίες.

Στέκι Μεταναστών
Αυτόνομο Στέκι
Αυτοδιαχειριζόμενο Πάρκο Ναυαρίνου
Πολιτιστικό Κέντρο Γέφυρα
Nosotros Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος
Συλλογικότητες, άτομα και κάτοικοι από τα Εξάρχεια
Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων
Αναδημοσίευση από το μπλογκ της  ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: