Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

ΚΥΡΙΑΚΗ 28/11 ΝΕΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

το
ΠΑΡΚΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΣΙΦΛΙΚΙ ΚΑΝΕΝΟΣ
η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ του
ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ
Καλούμε όλους τους κατοίκους σε
νέα ανοιχτή συνέλευση
στον απελευθερωμένο χώρο
(επί της Α. Δημητρίου)

ΚΥΡΙΑΚΗ  28 ΝΟΕΜΒΡΗ 2010
Στις 12:30 μ.μ.

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

Τη βδομάδα ανάμεσα στις 2 Κυριακές των εκλογών περιφράχτηκε από ιδιώτες τμήμα πάρκου στη γειτονιά της κάτω Καισαριανής (Τρίγωνο).
Πρόκειται για το Πάρκο Αλεξάνδρου, στην περιοχή των Προσφυγικών και Εργατικών Πολυκατοικιών, δηλαδή τη γη που απέμεινε μετά τις μετεμφυλιακές "διαμορφώσεις τοπίου", που μεταξύ άλλων περιλάμβαναν το σκέπασμα του ρέματος, τη διάνοιξη της Λεωφόρου Υμηττού και δικτύου δρόμων και την εγκατάσταση των Μ.Α.Τ. στην Καισαριανή. Αυτή τη γη οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής την μετέτρεψαν σε πάρκο φυτεύοντας δέντρα και θάμνους και αντιστάθηκαν στα κατά καιρούς σχέδια "αξιοποίησης" από το κράτος και την εκκλησία. Σήμερα το Πάρκο μαζί με τους πεζόδρομους του Τριγώνου συγκροτούν ενιαίο δίκτυο ελεύθερων χώρων πρασίνου, περιπάτου, αναψυχής και συνάντησης των κατοίκων. Ταυτόχρονα όμως, συνιστούν ελκυστικό απόθεμα γης για επενδυτές (ανοικοδόμηση μέσω fast track, διάνοιξη δρόμων στο πλαίσιο της διασύνδεσης της Περιφερειακής Υμηττού με το κέντρο της Αθήνας, (να θυμίσουμε την πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του Δημ. Συμβουλίου Καισαριανής για τη διάνοιξη ημιυπογειοποιημένου δρόμου μέσα στην Παν/πολη) αλλά και για "ιδιοκτήτες" μέσω απαλλοτριώσεων.
Η πρώτη απάντηση στους καταπατητές δόθηκε τη 2η Κυριακή των εκλογών από  κατοίκους που συγκεντρώθηκαν στο πάρκο και αποφάσισαν την άμεση απελευθέρωσή του. Αναγνωρίζοντας την άμεση ανάγκη συλλογικής δράσης για την υπεράσπιση του χώρου, κάλεσαν σε επόμενη ανοιχτή συνέλευση και δεντροφύτευση την Κυριακή 21 Νοέμβρη.
Το πρωί της Κυριακής 21/11 επιχειρώντας τη δεντροφύτευση του χώρου όπως είχαμε αποφασίσει στην πρώτη συνέλευση κατοίκων, ήρθαμε αντιμέτωποι με τους  καταπατητές, πλαισιωμένους από δικηγόρους που απειλούσαν με εξώδικα και εισαγγελικές παρεμβάσεις, τύπους που επιδεικτικά και χωρίς την άδειά μας φωτογράφιζαν τα πρόσωπά μας, και αστυνομικά όργανα πρόθυμα να προβούν σε προσαγωγές όσων επιχειρούσαν να διασαλεύσουν την τάξη δεντροφυτεύοντας! Μέχρι και ένας κύριος Ν. Αγραφιώτης, σύμβουλος ΥΠΕΧΩΔΕ (όπως δήλωσε) έσπευσε να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των ιδιωτών εξηγώντας μας ότι η γη που για αιώνες ήταν ρέμα και για πάνω από μισό αιώνα είναι πάρκο, δεν είναι για το Υπουργείο Περιβάλλοντος και την Πολεοδομία τίποτα περισσότερο από... οικόπεδα!! Μας δήλωσε ότι το πρόβλημα για την εφαρμογή του νόμου είναι οι κάτοικοι που υπερασπίζονται το πάρκο.
Οι ιδιοκτήτες-καταπατητές μάλιστα, έστειλαν εξώδικο στην Πρωτοβουλία Κατοίκων Καισαριανής "που εδρεύει επί της οδού Ν. Εφέσου 4" θεωρώντας την υπεύθυνη (ηθικό αυτουργό?) της..."καταπάτησης"… "ιδιωτικού χώρου"!. Μεταξύ άλλων από το εξώδικο αναγνώστηκε και η έγγραφη συγνώμη του δημάρχου Καισαριανής προς τους «ιδιοκτήτες»…
Μετά από ολιγόλεπτη συνέλευση των κατοίκων, μοιράσαμε τις τσουγκράνες, τις τσάπες και τα υπόλοιπα αγροτικά εργαλεία και αρχίσαμε να διαμορφώνουμε το χώρο, απαντώντας ταυτόχρονα στις πιέσεις της αστυνομίας, των καταπατητών και των χαφιέδων τους με συνθήματα και επιχειρήματα...
Μετά από ωριαία απασχόληση, οι ."εργάτες γης" της Καισαριανής και των γύρω γειτονιών, συνεννοηθήκαμε για τα επόμενα βήματά μας.
Ως Συνέλευση Κατοίκων Καισαριανής για το Πάρκο Αλεξάνδρου, προχωρήσαμε στα εξής:
 
1.την Δευτέρα 22/11 επισκεφτήκαμε το Δημαρχείο Καισαριανής απαιτώντας ενημέρωση για τις ενέργειες που έχουν (ή δεν έχουν) γίνει για την κατοχύρωση του Πάρκου ως ελεύθερου κοινόχρηστου χώρου, πέρα από τα γνωστά μας έργα βιτρίνας, (καλλωπισμοί, αναπλάσεις πεζοδρομίων, φωτιστικά και τσιμεντένια γλυπτά). Ο δήμαρχος μας απάντησε ότι παρότι ήταν ενήμερος για το τι έχει συμβεί στο πάρκο δεν γνώριζε αν έχουν γίνει ενέργειες από πλευράς δημοτικής αρχής για την κατοχύρωση του πάρκου ως δημόσιου χώρου (καταγραφή στο κτηματολόγιο κ.λ.π.). και ότι αν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας από ιδιώτες θα πρότεινε την απαλλοτρίωση του χώρου πράγμα που αρνηθήκαμε και απαιτήσαμε την άμεση σύγκλιση Δημ. Συμβουλίου για το θέμα.
2.την τετάρτη 24/11 σε νέα συνέλευση κατοίκων στο πάρκο Αλεξάνδρου συζητήσαμε για παρεμβάσεις μας προς φορείς (Δασαρχείο, ΕΥΔΑΠ, Πολεοδομία κλπ), για τον έλεγχο των τίτλων ιδιοκτησίας που εμφανίζουν οι «ιδιοκτήτες» - καταπατητές και κάλεσμα σε νέα συνέλευση την ΚΥΡΙΑΚΗ για να οργανώσουμε τις επόμενες ενέργειες διαμόρφωσης και οικειοποίησης του χώρου.
3. την Πέμπτη 25/11 επισκεφθήκαμε την νομική υπηρεσία του δήμου όπου μας επιβεβαίωσε το γεγονός ότι ο δήμος δεν έχει κάνει καμιά ενέργεια για τον χαρακτηρισμό του χώρου ως δημόσιου με εγγραφή του στο κτηματολόγιο αλλά ούτε και έλεγχο των τίτλων ιδιοκτησίας που επέδειξαν οι επίδοξοι ιδιοκτήτες του πάρκου. Απαιτήσαμε εκ νέου την καταγραφή του πάρκου στο κτηματολόγιο και την απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα.

ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ, ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: