Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2012

ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΤΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ


ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΤΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ

  Το τελευταίο διάστημα ερχόμαστε διαρκώς αντιμέτωποι με νέα μέτρα, κόψιμο συντάξεων, χαράτσια, απολύσεις και αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης.Ένα συνολικό κλίμα τρομοκρατίας έχει εισβάλει στα σπίτια και στις ζωές μας. Όμως ο τρόμος αυτός πρέπει να πάψει να μας καθηλώνει και να μας εγκλωβίζει στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού μας.
Προσπαθούμε καθημερινά να σπάμε το φόβο που μας έχουν επιβάλει χτίζοντας δεσμούς αλληλεγγύης και συλλογικότητας στις γειτονιές μας, δημιουργώντας αντι-δομές, όπως το χαριστικό ανταλλακτικό παζάρι κάθε πρώτο Σάββατο του μήνα, το αυτοοργανωμένο καφενείο του Σαββάτου, προβολές, αλληλέγγυα μαθήματα ραπτικής, αντι-δομές οι οποίες καλύπτουν τις ανάγκες μας χωρίς τη διαμεσολάβηση του χρήματος προτάσσοντας τη συλλογικότητα έναντι της ατομικότητας και της απομόνωσης.
   Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, ξεκινάμε κάθε Τρίτη, συλλογική κουζίνα στη γειτονιά μας. Λέγοντας συλλογική κουζίνα εννοούμε πως μαζευόμαστε, μαγειρεύουμε και τρώμε όλοι μαζί. Στη συλλογή των υλικών, όπως και στο καθάρισμα, συμμετέχουμε όλοι, ο καθένας με το δικό του τρόπο και σύμφωνα με τις δυνατότητές του. Τα έξοδα της κουζίνας βγαίνουν από το κουτί οικονομικής ενίσχυσης στο οποίο συνεισφέρει ελεύθερα όποιος/α μπορεί. Δεν υπάρχει δηλαδή ορισμένο αντίτιμο.
  Δεν περιμένουμε φιλανθρωπίες και συσσίτια ή το δήμο να διαχειριστεί τη μιζέρια μας. Επιλέγουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια, στηριζόμενοι όχι σε ειδικούς ή ελεήμονες αλλά στις δικές μας δυνάμεις επιλέγοντας τη συλλογική κουζίνα και ως τρόπο μείωσης του κόστους ζωής μας.
Μοιραζόμαστε τις γνώσεις, τις ιδέες και τη δημιουργικότητά μας γύρω από μία κατσαρόλα  καλύπτοντας όχι μόνο την ανάγκη μας για τροφή  αλλά και για συντροφικότητα.
 Και όλο αυτό δεν είναι ένα απομονωμένο γεγονός στις γειτονιές μας, ήδη από το Βύρωνα μέχρι του Ζωγράφου λειτουργούν αντίστοιχες συλλογικές κουζίνες και αυτοδιαχειριζόμενα καφενεία, διαφορετικές μέρες της εβδομάδας έτσι ώστε πραγματικά να καλύπτουμε τις ανάγκες μας...

Ας πάρουμε την τροφή μας στα χέρια μας, ας πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας!

Κάθε Τρίτη μαγειρεύουμε στο Τετράγωνο, Νέας Εφέσου 4 στις 14:00-16:00 και τρώμε 16:00-18:00.

Άλλες συλλογικές κουζίνες στις γειτονιές μας, κάθε εβδομάδα:
Παρασκευή, στο στέκι της συνέλευσης Κατοίκων Βύρωνα Καισαριανής Παγκρατίου (Κύπρου 43, Βύρωνας).
Πέμπτη, στον κοινωνικό χώρο Μπερντές (Αράδου 55, Ιλίσια)
Κυριακή, στη Βίλλα Ζωγράφου (Γ. Ζωγράφου 13, πίσω από την πλατεία Γαρδένιας).

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

Protovouliakatoikwnkaisarianis.blogspot.com        protovoulia.kaisarianis@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: