Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου 2013

ΔΕΝ ΑΚΥΡΩΝΟΥΜΕ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ, ΑΚΥΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ


Την Παρασκευή,  στις 20/12, το απόγευμα έγινε συντονισμένη παρέμβαση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που κινούνταν σε Καισαριανή, Βύρωνα, Παγκράτι, και Ζωγράφου από τις συνελεύσεις γειτονιάς των ανατολικών συνοικιών. Με κεντρικό σύνθημα ΔΕΝ ΑΚΥΡΩΝΟΥΜΕ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ, ΑΚΥΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ,  μετακινήθακαμε με λεωφορεία και τρόλεϋ που διέσχιζαν τις γειτονιές μας παρεμβαίνοντας με ανακοινώσεις και τον λόγο μας στα ΜΜΜ, παροτρύνοντας τους συνεπιβάτες μας να μετακινούμαστε ελεύθερα, να αντισταθούμε στη βία των ελεγκτών ορθώνοντας την αξιοπρέπειά μας, να προτάσσουμε την αλληλεγγύη μας σε όσους δεν έχουν εισιτήριο. Οι συνελεύσεις των ανατολικών συνοικιών καταλήξαμε στον σταθμό του Μετρό στον Ευαγγελισμό, όπου ενώθηκαν μαζί μας συνελεύσεις και άλλων συνοικιών της Αττικής και μαζί απελευθερώσαμε την μετακίνηση όλων των επιβατών που περνούσαν από τον Ευαγγελισμό για μια ώρα περίπου. Με την παρέμβασή μας αυτή δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι αντιστεκόμαστε σε κάθε μορφής βία που ασκείται και αφορά τη ζωή μας: Διακοπές ρεύματος και νερού, ελέγχους εισιτηρίων στα ΜΜΜ, παρεμπόδιση της πρόσβασης στα Νοσοκομεία και τις υπηρεσίες Υγείας με την επιβολή πληρωμής με τον ένα και μοναδικό τρόπο που εμείς οι από κάτω έχουμε στα χέρια μας:

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΠαρακάτω το κείμενο της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Καισαριανής που μοιράστηκε στο 224 και στον σταθμό του Μετρό στον Ευαγγελισμό.
ΔΕΝ ΑΚΥΡΩΝΟΥΜΕ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ,
ΑΚΥΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ
Τα τελευταία χρόνια, με αφορμή την καπιταλιστική κρίση βιώνουμε όλο και περισσότερο τη βίαιη υποτίμηση της ζωής μας. Παράλληλα με την κατρακύλα των μισθών, την ανεργία και γενικότερα την εργασιακή μαυρίλα,  δεχόμαστε επίθεση στην κοινωνική αναπαραγωγή μας, από τη διάλυση νοσοκομείων και σχολείων μέχρι την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ). Και τη θέση του «κοινωνικού» κράτους, παίρνουν ένα ολόκληρο φάσμα ελεγκτικών και κατασταλτικών μηχανισμών, επιφορτισμένο με την ομαλή λειτουργία του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης και της «συνέτισης» όποιου αντιστέκεται σ’ αυτό. Αυτό το βλέπουμε είτε με τη «στρατιωτική» διαχείριση διαδηλώσεων και  απεργιακών αγώνων (Μετρό, ναυτεργάτες, καθηγητές) είτε με την εντατικοποίηση  και την αυταρχικοποίηση των ελέγχων  στα ΜΜΜ.
Ενώ οι μισθοί πέφτουν, η τιμή του εισιτηρίου αυξάνεται διαρκώς, παράλληλα με τους ελέγχους και τα πρόστιμα σε όποιον δεν πληρώνει. Εντωμεταξύ, μέσω της φορολογίας έχουμε πληρώσει και ξαναπληρώσει γι’ αυτά τα υποτιθέμενα «δημόσια» και «δωρεάν» αγαθά. Συνεπώς, η αύξηση του εισιτηρίου δεν είχε καμία σχέση με τη λειτουργικότητα των ΜΜΜ, αλλά είναι ταξική πολιτική του κράτους ως πρακτική στις σημερινές συνθήκες, της κρίσης κερδοφορίας του κεφαλαίου. Παράλληλα, στρώνεται το χαλί για την ιδιωτικοποίηση  των ΜΜΜ (ήδη ιδιώτες κατέχουν κομμάτι τους), πολιτική που έχει ακολουθηθεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Σε αυτές τις συνθήκες, τη στιγμή που όλο και περισσότεροι άνθρωποι είτε αδυνατούν να πληρώσουν εισιτήριο είτε αρνούνται συνειδητά να πειθαρχήσουν στις επιταγές του κράτους και των αφεντικών, βλέπουμε να ανθεί το επάγγελμα του ελεγκτή. Έχοντας χρηστεί είτε κατ’ επιλογή ρουφιάνοι του καθεστώτος εισπράττοντας το 40% των προστίμων που κόβουν είτε σε λίγο καιρό εξαναγκασμένοι άνεργοι από προγράμματα του ΟΑΕΔ, κυνηγούν όλη μέρα τους «τζαμπατζήδες» και τους απείθαρχους, τις περισσότερες φορές με υπερβάλλοντα ζήλο. Τραμπουκισμοί, προπηλακισμοί, ρατσιστικές επιθέσεις, συνεργασία με την αστυνομία για την πάταξη των «παραβατών» είναι μερικά μόνο απ’ τα καθημερινά «κατορθώματά» τους. Θύματά τους όλοι εμείς, οι άνεργοι, οι μετανάστες, οι υποαπασχολούμενοι με μισθούς και συμβάσεις πείνας, οι συνταξιούχοι των τετρακοσίων ευρώ, όλοι όσοι έχουμε πληρώσει ξανά και ξανά μέσω φόρων, χαρατσιών (και με όλους τους ευφάνταστους τρόπους που εφευρίσκουν διαρκώς για να μας τα παίρνουν) και δεν θέλουμε να πληρώνουμε και τις μετακινήσεις μας. Αποκορύφωμα  όλων αυτών, η κρατική δολοφονία του 18χρονου άνεργου Θανάση Καναούτη στο Περιστέρι, τον Αύγουστο, όταν μετά από συμπλοκή με ελεγκτή, επειδή δεν είχε να πληρώσει εισιτήριο, βρέθηκε νεκρός στο δρόμο. Εκεί συνειδητοποιήσαμε πόσο «φτηνή» έχει γίνει η ζωή μας για τα αφεντικά και τα τσιράκια τους: φτάνει να αξίζει μια χούφτα κέρματα.
Για μας, λοιπόν, η μόνη αξιοπρεπής λύση είναι ο αγώνας ενάντια στις επιδιώξεις του κράτους και των αφεντικών. Ενάντια στους ελεγκτές-κεφαλοκυνηγούς, αρνούμαστε να πληρώνουμε εισιτήριο, δεν επιτρέπουμε σε ελεγκτές να μας ζητάνε ταυτότητες και να μας οδηγούν στο αστυνομικό τμήμα. Στεκόμαστε έμπρακτα δίπλα σε όποιον προπηλακίζεται από ελεγκτές. Προτάσσουμε την αλληλεγγύη μεταξύ επιβατών και εργαζομένων στα ΜΜΜ, και ευελπιστούμε σε κοινούς αγώνες που κόντρα σε λογικές κοινωνικού κανιβαλισμού θα ανταποκρίνονται στις δικές μας ανάγκες. Όλων εμάς που χρησιμοποιούμε καθημερινά τις συγκοινωνίες για να πάμε στις δουλειές μας, στα σχολεία, στις σχολές μας ή οπουδήποτε αλλού. Με όπλο μας την αυτοοργάνωση, να δράσουμε και να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά και μαχητικά τα προβλήματα που βιώνουμε όλοι εμείς που χρησιμοποιούμε τα ΜΜΜ. Να διεκδικήσουμε να μετακινούμαστε ελεύθερα, προτάσσοντας τους λόγους αδυναμίας ή άρνησης πληρωμής.
Τέτοιες παρεμβάσεις στα ΜΜΜ φιλοδοξούμε να είναι ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, με σκοπό να ανοίξει στη γειτονιά μας το θέμα της ελεύθερης μετακίνησης στα μέσα μεταφοράς. Να μην τους χαρίσουμε τις ώρες που μας κλέβουν για τις μετακινήσεις μας, να διεκδικήσουμε ό,τι μας ανήκει.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ- ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ- ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: