Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Kυριακή 13 Απρίλη: Ποτέ δουλειά την Κυριακή


Δεν ψωνίζουμε – δεν καταναλώνουμε
Δεκάδες κάτοικοι των ανατολικών συνοικιών Καισαριανής – Ζωγράφου – Βύρωνα – Παγκρατίου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των συλλογικοτήτων των γειτονιών μας και συμμετείχαν στο απεργιακό αντικαταναλωτικό μπλοκάρισμα της αγοράς.
Όλο το προηγούμενο διάστημα από τις αρχές Μάρτη μέχρι την Κυριακή 13 Απρίλη κολλήθηκαν 3.000 αφίσες, μοιράστηκαν 10.000 προκηρύξεις, πραγματοποιήθηκαν 4 μικροφωνικές ενημέρωσης, έγιναν δεκάδες εξορμήσεις στους χώρους εργασίας.
Στην Καισαριανή την Κυριακή 13 Απρίλη ελάχιστα μαγαζιά άνοιξαν. Στο κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Καισαριανής συμμετείχαν κάτοικοι και αλληλέγγυοι με αποτέλεσμα να κλείσει για 2 ώρες το παράρτημα της πολυεθνικής αλυσίδας τροφίμων «Βασιλόπουλος». Επίσης έκλεισε και το βιβλιοπωλείο «Σύμβολο». Κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού του «Βασιλόπουλου» εμφανίστηκαν ορισμένοι καταναλωτές που, αφού προσήλθαν για να αγοράσουν «γάλα για το παιδί τους», «μελιτζάνες για το φαγητό τους», «1 κιλό απορρυπαντικό πλυντηρίου», κάλεσαν τους μηχανισμούς καταστολής. Εκτός, όμως, από αυτούς υπήρξαν και αυτοί/ές που έμειναν μαζί μας και στη συνέχεια στήριξαν την κινητοποίηση.
Την ίδια ώρα που στο κέντρο της Αθήνας στην Ερμού, ΜΑΤ χτυπούσαν με ξύλο και χημικά σωματεία και συλλογικότητες γειτονιών που «μπλόκαραν» την αγορά και υπερασπίζονταν την απεργία και την κυριακάτικη αργία, 6 μηχανές ΔΙΑΣ, με οπλισμένους με αυτόματα αναβάτες-συνοδούς και 4 περιπολικά πλησίασαν τους συγκεντρωμένους, ενώ ήδη είχαμε αποχωρήσει από το «Βασιλόπουλο».
Συνολικά κρίνοντας τις παρεμβάσεις στη γειτονιά μας θεωρούμε πως διαχύθηκε η αντίληψη ότι δεν καταναλώνουμε την Κυριακή, γιατί έτσι βάζουμε εμείς οι ίδιοι ταφόπλακα στα τελευταία εργατικά δικαιώματα που έχουν απομείνει.
Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι συνεχίζουμε τον αγώνα, συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις και το μπλοκάρισμα της αγοράς την επόμενη Κυριακή 4 Μάη, σαμποτάροντας το «πανηγύρι» της κατανάλωσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: