Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2015

Χαριστικό/ Ανταλλακτικό Παζάρι Σάββατο 3 Οκτώβρη & συζήτηση


όπως κάθε μήνα...

Στις 7μμ συζητάμε πως θα κάνουμε το παζάρι μας καλύτερο!


Το πρώτο Σάββατο κάθε μήνα στην πλατεία Καισαριανής
γίνεται το xαριστικό-ανταλλακτικό παζάρι

Χρόνια τώρα, κυβερνήσεις και αφεντικά λεηλατούν τη ζωή μας, σπέρνουν τρόμο, ανεργία, φτώχεια. Θέλουν να εγκλωβίσουν την κοινωνία στη νάρκωση της τηλεόρασης, να επιβάλουν την απογοήτευση, την κατάθλιψη, την εξατομίκευση, τον κανιβαλισμό.
Απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε, εδώ και 7 χρόνια, κάθε πρώτο Σάββατο του μήνα στην πλατεία Καισαριανής, απλώνουμε ο ένας το χέρι στον άλλο, όχι μόνο για να σταθούμε όρθιοι, αλλά και για να καταφέρουμε να βαδίσουμε με αξιοπρέπεια κατά πάνω τους. Καταφέραμε να γνωριστούμε, να ξαναθυμηθούμε πώς είναι να μοιραζόμαστε χειρονομίες ανθρωπιάς, να μην είναι το χρήμα και το συμφέρον αυτά που θα μας φέρουν κοντά. Μακριά από τα εμπορικά κέντρα και την αγορά, καταλαβαίνουμε ότι ο τρόπος που ζούμε και οι συνήθειες μας είναι αυτά που τους τρέφουν. Και πώς καθετί παλιό, γίνεται καινούργιο, όταν μας το χαρίζει κάποια/ος άλλη/ος, χωρίς να χρειάζεται να βγούμε στο κυνήγι του νέου προϊόντος, για τις νέες ψευδείς ανάγκες που συνεχώς μάς δημιουργούν.
Το παζάρι είναι ένας από τους τρόπους, για να πούμε: αρκετά με τη φτώχεια και την ανάθεση στους άλλους να λύσουν τα προβλήματα, αρκετά με τη φιλανθρωπία που δεν βλέπει τα αίτια και δίνει συγχωροχάρτι στους φιλάνθρωπους για ένα ξεροκόμματο, αρκετά με όλους αυτούς που ακόμη παραμένουν σπίτια τους και φοβούνται, αδιαφορούν ή βαριούνται να βγουν στους δρόμους και να γνωριστούν, να εκτεθούν και να αγωνιστούν γι’ αυτά που τους ανήκουν. Αρκετά με όλους αυτούς που από τα πάνω, μας εκβιάζουν και δίνουν εντολές, για να τους υπακούμε και να τους υπηρετούμε.  
            Το παζάρι είναι πράξη ταξικής αλληλεγγύης και γίνεται πράξη από εμάς τους ίδιους και ας τρέχουν πίσω μας κόμματα, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, και «φιλανθρωπικές οργανώσεις» για να πουν πως αυτοί έχουν δύναμη και ότι μπορούν καλύτερα. Γιατί όταν βλέπουν το παζάρι, τότε καταλαβαίνουν ποιος έχει τη δύναμη, και γι’ αυτό το φοβούνται. Γιατί η αλληλεγγύη είναι οι σχέσεις που χτίζουμε εμείς απέναντι στις σχέσεις εξουσίας που επιβάλλουν, γιατί είναι αυτή που μας κρατά ενωμένους και δυνατούς, για να τους αντιμετωπίσουμε, είναι το όπλο μας, που στη θέα του οι εξουσίες δειλιάζουν.
            Γι’ αυτό το παζάρι, η συλλογική κουζίνα κάθε Τρίτη μεσημέρι στο Τετράγωνο, τα αυτοοργανωμένα μαθήματα, οι εκδηλώσεις και οι αγώνες μας στη γειτονιά αλλά και έξω από αυτή, είναι μερικοί τρόποι, για να οργανωθούμε και να τους ανατρέψουμε. Εδώ υπάρχει χώρος για τις επιθυμίες και τις ανάγκες του καθενός και της καθεμιάς. Χωρίς διαχωρισμούς και χωρίς εξαιρέσεις που μας διαιρούν. Με σεβασμό στο διαφορετικό, με αλληλεγγύη και συντροφικότητα, εμείς, οι κάτοικοι της ιστορικής μας πόλης, απαντάμε:        
Φέρνουμε στη πλατεία ό,τι δεν χρησιμοποιούμε και μπορεί να το χρειάζεται κάποια/ος άλλη/ος (ρούχα, βιβλία, cd, παπούτσια, συσκευές…) και βρίσκουμε κάτι που χρειαζόμαστε. Τα λερωμένα, τα άπλυτα, τα παραπεταμένα … δεν χρειάζονται σε κανέναν.
        Συναντιόμαστε το Σάββατο 3 του Οκτώβρη στις 18.00 στην πλατεία  
               Καισαριανής και στις 19.00 συζητάμε πώς θα κάνουμε το    
              αντικαταναλωτικό αλληλέγγυο χαριστικό παζάρι καλύτερο…

Δεν υπάρχουν σχόλια: