Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Προβολή - αφιέρωμα για την εξαφάνιση των 43 μαθητών του αγροτικού σχολείου της Αγιοτσινάπα στο Μεξικό

Η ταινία που θα παρακολουθήσετε παρουσιάζει τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν με τις 3 δολοφονίες και την εξαφάνιση 43 φοιτητών του αγροτικού σχολείου της Αγιοτσινάπα στην πολιτεία Γκερέρο του Μεξικού, στις 26 Σεπτέμβρη του 2014.



Ένα χρόνο μετά, τον Νοέμβρη του 2015,η Πρωτοβουλία Κατοίκων Καισαριανής θέλησε να κάνει ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα που έφερε τη μακρινή Αγιοτσινάπα κοντά μας μέσα από τις μνήμες των ημερών για την εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 73 ,τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου τον Δεκέμβρη του 2008, τη δολοφονία του Μιχάλη Καλτεζά τον Νοέμβρη του 85 , τις δολοφονίες των Ι. Κουμή και Σ. Κανελοπούλου τον Νοέμβρη του 80 και όλων όσοι και όσες έπεσαν στον αγώνα από εγκλήματα του κράτους απανταχού της γης.
Γιατί και οι εξαφανίσεις των φοιτητών από την Αγιοτσινάπα είναι ένα από τα πολλά εγκλήματα του κράτους στην απεγνωσμένη προσπάθειά του να εξαφανίσει την εξέγερση των από κάτω. Γι΄αυτό και η επιθυμία μας να παρουσιάσουμε τον αγώνα των φοιτητών των αγροτικών σχολείων στην Αγιοτσινάπα, η επιθυμία μας να συνδέσουμε τους αγώνες, να τους συνεχίσουμε χωρίς να ξεχνάμε. Με όπλο μας την μνήμη χτίζουμε την συνέχεια του αγώνα απέναντι στην επιβαλλόμενη ασυνέχεια.
Η ταινία δημιουργήθηκε για ανάγκες ενημέρωση και παρακαταθήκης στη συλλογική μνήμη και αποτελεί σύνθεση από ήδη δημοσιοποιημένα βίντεο και φώτο στο διαδίκτυο, τα οποία επιλέξαμε με το κριτήριο της αφήγησης των γεγονότων από τους ίδιους/ες αγωνιζόμενους και αγωνιζόμενες στην Αγιοτσινάπα καθώς και από αλληλέγγυους και αλληλέγγυες από τον κινηματικό αγώνα στο Μεξικό.
Όπου χρειάστηκε μουσικό υπόβαθρο χρησιμοποιήσαμε ελεύθερο από το διαδίκτυο. Ο υποτιτλισμός στα ελληνικά είναι προϊόν δικής μας μετάφρασης. Οι οποιεσδήποτε ατέλειες στην τεχνική δημιουργίας της ταινίας επίσης βαρύνουν εμάς.
Αποφασίσαμε να ανεβάσουμε την ταινία σε κινηματικά μέσα ώστε να είναι ελεύθερη η διακίνησή της για κινηματικούς σκοπούς, για τη διάδοση των αγώνων και τη σύνδεσή τους, αλλά και για τον αγώνα της μνήμης των από κάτω ενάντια στη λήθη που προσπαθούν να επιβάλουν οι από πάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: