Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

No Pasarán

 Αντιφασιστικές δράσεις στις ανατολικές συνοικίες

Το Σάββατο 3/2 στις 12πμ πραγματοποιήθηκε το Χαριστικό-Ανταλλακτικό Παζάρι στην πλατεία της Καισαριανής. Κατά τη διάρκειά του λειτούργησε μικροφωνική ενημέρωσης και αντιπληροφόρησης. Με τον τρόπο αυτό θελήσαμε να εκφράσουμε δημόσια τον αντιφασιστικό-αντιεθνικιστικό μας λόγο.
Ούτε στην Καισαριανή, ούτε και πουθενά δεν πρέπει να βρουν σπιθαμή χώρο φασίστες και εθνικιστές. Κρεμάσαμε πανό σε κεντρικό σημείο της συνοικίας μας, απέναντι από την πλατεία, με το σύνθημα:
 Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΑΓΙΔΑ ΟΙ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΕΣ/ΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝΕ ΠΑΤΡΙΔΑ
Τα συνθήματά μας ενώθηκαν με αυτά των αντιφασιστών/τριών της μοτοπορείας που πέρασε από τους δρόμους της Καισαριανής και από τις γειτονιές των ανατολικών διαδηλώνοντας ενάντια στον φασισμό και τον εθνικισμό.
 

 Την Κυριακή 4/2 το πρωί αντιφασίστες και αντιφασίστριες έκαναν αισθητή την παρουσία τους στις γειτονιές μας σε μια εξόρμηση αντιπληροφόρησης σε δρόμους και πλατείες στο Παγκράτι.
ΟΣΟ ΜΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΣΟ ΜΑΣ ΤΑΪΖΟΥΝ ΜΕ ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΦΥΛΗ

QUIZ: Το πανό της Πρωτοβουλίας που φαίνεται στις φωτο κατέβηκε (στην κυριολεξία το έκοψαν) μετά από λίγες ώρες. Ποιούς γείτονες να ενόχλησε άραγε;

Να μην περάσει ο εκφασισμός της ζωής μας

                                 Ο φασισμός δεν έρχεται από το μέλλον καινούριο τάχα κάτι να μας φέρει.
                                     Τι κρύβει μές στα δόντια του το ξέρω, καθώς μου δίνει γελαστός το χέρι.
                                  Οι ρίζες του το σύστημα αγκαλιάζουν και χάνονται βαθιά στα περασμένα.
                                       Οι μάσκες του με τον καιρό αλλάζουν, μα όχι και το μίσος του για μένα.
                                          Το φασισμό βαθιά καταλαβέ τον. Δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον.
Την τελευταία περίοδο αναβιώνει η εθνικιστική παραληρηματική ρητορεία των αρχών της δεκαετίας του '90. Με την επίκληση του φετίχ του ονόματος της Μακεδονίας αποσιωπάται ο σχεδιασμός της αστικής τάξης, του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου αλλά και του ΝΑΤΟ να ισχυροποιηθούν οι όροι κυριαρχίας στα Βαλκάνια. Αυτός ο γεωπολιτικός και οικονομικός σχεδιασμός που εντάσσεται στο πλαίσιο της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης επιχειρεί να επιβάλει την υποτίμηση της εργασιακής δύναμης και τη λεηλασία της ζωής μας με τη διαμόρφωση ευρείας βαλκανικής ζώνης, όπου τα επιμέρους κατακερματισμένα κράτη πουλώντας την ιδεολογία και το εμπόρευμα του εθνικισμού θα επιβάλουν σιγή νεκροταφείου.

Σήμερα βλέπουμε τις ανεκδιήγητες λαοσυνάξεις με τα εξαπτέρυγα και τα ναζιστικά σύμβολα να εμφανίζονται σαν μαζική αντίδραση στην κυβέρνηση σύριζα-ανελ. Ποιος/α όμως ξέχασε τόσο γρήγορα ότι λίγες μέρες πριν, στις 15 του Γενάρη του 2018, επιβλήθηκαν η ιδιωτικοποίηση του νερού, του ηλεκτρικού ρεύματος, των ελεύθερων δημόσιων χώρων, όπως το Ελληνικό; Ποιος/α δεν θυμάται ότι θεσμοθετήθηκε η κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία των πρωτοβάθμιων σωματείων και η μετάλλαξη των εργατικών μισθολογικών διεκδικήσεων σε προσωπική διαφορά με τα αφεντικά η οποία λύνεται με εξωδικαστικό συμβιβασμό; Ποιος/α θέλει να ξεχάσει τις μαζικές ουρές στα εκδοτήρια, την αποδοχή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, του ελέγχου, της παρακολούθησης και του αποκλεισμού από τη χρήση του μετρό;

Απέναντι στην εθνικιστική προπαγάνδα κανείς δεν πρέπει να ξεχάσει ότι από τα συλλαλητήρια του '92 και τον εθνικισμό με τον οποίο δηλητηρίασαν την κοινωνία έγινε μαζικό φασιστικό κόμμα η δολοφονική συμμορία της χρυσής αυγής, η οποία αποτέλεσε επιλογή του κεφαλαίου. Ενδεικτικά θυμίζουμε την ανοιχτή στήριξη της ασυδοσίας και της εργοδοτικής τρομοκρατίας των εφοπλιστών που, όπως οι χρυσαυγίτες συχνά κραυγάζουν στη βουλή, κυματίζουν την ελληνική σημαία στους ωκεανούς. Θυμίζουμε τη δολοφονική επίθεση στο σωματείο των εργατών στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στο Πέραμα για να σπάσει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και να υποτιμηθεί δραματικά η εργασιακή δύναμη, αλλά και την επιδεικτική προσπάθειά τους να συγκαλυφθεί η ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής τράπεζας και να περάσει στα χέρια του Σαλά.

Με τις πλάτες του κρατικού μηχανισμού λειτούργησαν και λειτουργούν ως τάγματα εφόδου όπως με τη δολοφονία του Σαχτζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα και τον άγριο ξυλοδαρμό των Αιγύπτιων ψαράδων στο Πέραμα. Την Τετάρτη 18 του Σεπτέμβρη του 2014 στην Αμφιάλη, ο χρυσαυγίτης μισθοφόρος δολοφόνος Γιώργος Ρουπακιάς μαχαιρώνει θανάσιμα τον αγωνιστή αντιφασίστα Παύλο Φύσσα, για να σπείρει τον τρόμο στην κοινωνία. Είναι η πρώτη οργανωμένη πολιτική δολοφονία μετά τη χούντα των συνταγματαρχών. Δολοφόνησαν τον ράπερ Killah P, γιατί δεν έσκυψε το κεφάλι και στάθηκε όρθιος μες στη γειτονιά του. Με αυτόν τον τρόπο, έγινε ορατή σε όλους η εγκληματική δράση των χρυσαυγιτών, με τις πλάτες μπάτσων και δικαστών, στους δρόμους των γειτονιών.

Από τον Μάρτη του 2013 έχουμε επισημάνει ότι: η εξάρθρωση της χρυσής αυγής δεν αποτελεί ξεκαθάρισμα του καθεστώτος με τον φασισμό και όσοι στοιχίζονται σε «δημοκρατικά τόξα» και «αντιφασιστικά λαϊκά μέτωπα» πολύ γρήγορα θα βρεθούν πάλι ανήμποροι μπροστά σε μια πιο εκλεπτυσμένη εξωραϊσμένη εκδοχή της με τη μετάλλαξη της χρυσής αυγής σε «λεπενικού» τύπου ακροδεξιού μορφώματος, η οποία θα συνεχίσει την εκπροσώπηση του «φασισμού από τα κάτω» στο «ναό της δημοκρατίας», ενώ ναζιστικές συμμορίες που θα εμφανίζονται ως αυθεντικοί εκφραστές του εθνικοσοσιαλισμού θα συνεχίσουν να σπέρνουν τον τρόμο...Ο αντιφασιστικός αγώνας ή θα είναι μέρος του αντικαπιταλιστικού αντικαθεστωτικού αγώνα ή δεν μπορεί παρά να είναι μεγάλα λόγια χωρίς περιεχόμενο. Αν δεν συνδεθεί με τον αγώνα ενάντια στην υποτίμηση της εργατικής δύναμης, παραμένει ανθρωπιστική διακήρυξη, πουκάμισο αδειανό και διολισθαίνει στο θέαμα.

Σήμερα, απέναντι στην καπιταλιστική αναδιάρθρωση, που υλοποιεί η κυβέρνηση σύριζα-ανέλ η απάντηση δεν μπορεί να είναι η παλινόρθωση του εθνικισμού, του ρατσισμού και του φασισμού. Απάντηση είναι οι αγώνες των από κάτω, η διεθνιστική αλληλεγγύη, η αυτοοργάνωση, η αντίσταση, η συντροφικότητα ενάντια στα σχέδια κεφάλαιου και κράτους για τη λεηλασία της ζωής μας, την υποτίμηση της εργασιακής δύναμης και την εμπορευματοποίηση των ελεύθερων δημόσιων χώρων.

Ο αγώνας ενάντια στον εθνικισμό, ο αντιφασιστικός αγώνας δεν μπορεί να είναι ένας επιμέρους μετωπικός θεματικός αγώνας που διαχωρίζεται από τον αντικαπιταλιστικό αντικαθεστωτικό ταξικό αγώνα, από τον αγώνα για την κοινωνική επανάσταση και την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Η μάχη προϋποθέτει την υπέρβαση της ατομικότητας και δίνεται με συλλογικούς όρους μες στην κοινωνική και ταξική πάλη, διαβαίνοντας το μονοπάτι για την κοινωνική απελευθέρωση και την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος που γεννά τον φασισμό.                                
Η εθνική ενότητα είναι μια παγίδα...
οι προλετάριες/οι δεν έχουνε πατρίδα


Δεν υπάρχουν σχόλια: