Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

Παρασκευή 5/4 συζήτηση με τη ΣΒΕΟΔ για την απεργία στις 11 Απρίλη


Η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ) έχει κηρύξει για την Πέμπτη 11 του Απρίλη απεργία στον κλάδο όσων εργάζονται με μηχανάκια (διανομείς, εξωτερικοί και κούριερ). Διεκδικούν εταιρικό δίκυκλο, μέσα ατομικής προστασίας, ενιαία ειδικότητα για κούριερ, διανομείς και εξωτερικούς, καθώς και βαρέα ανθυγιεινά. Με την απεργία αλλά και την καθημερινή δράση δείχνουν πώς μέσα από τη συλλογική οργάνωση, την ταξική αλληλεγγύη και τους από τα κάτω αγώνες μπορούν αυτές να ανατραπούν οι επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, τα εργατικά δυστυχήματα, η συνεχής εκμετάλλευση και υποτίμηση της εργασιακής δύναμης, αλλά και η εργοδοτική τρομοκρατία.
Οι εργαζόμενοι οδηγοί δικύκλου δουλεύουν εντατικά, πολλές ώρες, σε όλες τις καιρικές συνθήκες, κινδυνεύοντας σε κάθε στενό εξαιτίας τροχαίου ή κακοσυντηρημένου δρόμου, χωρίς να τους παρέχονται τα απαραίτητα μέσα αυτοπροστασίας (ένδυση, εξοπλισμός). Εξαναγκάζονται από τα αφεντικά να χρησιμοποιούν το ατομικό τους μηχανάκι για την εργασία τους, γεγονός που αποτελεί μείωση του πραγματικού μισθού τους, καθώς πληρώνουν τα έξοδα συντήρησης και τις συμβατικές υποχρεώσεις του δικύκλου, αλλά και τη βενζίνη για τη μετακίνηση την ώρα της δουλειάς. Σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, βιώνουν έντονη πίεση από τους προϊσταμένους και τα αφεντικά, ώστε να είναι παραγωγικοί στην εργασία τους. Η οποιαδήποτε αντίδραση από την πλευρά των εργαζομένων στις παραπάνω συνθήκες αντιμετωπίζεται από τα αφεντικά με τρομοκρατία, τραμπουκισμούς και ξυλοδαρμό, όπως συνέβη στην περίπτωση του μετανάστη ντελιβερά Μοχάμεντ στο Περιστέρι.
Το γεγονός αυτό είναι ένα ανάμεσα σε πολλά, όμως, όπως και άλλα παρόμοια, δεν έμειναν αναπάντητα. Με πρωτοβουλία της ΣΒΕΟΔ και τη στήριξη πολλών συλλογικοτήτων και πρωτοβουλιών κατοίκων με μαζική πορεία στους δρόμους του Περιστερίου έγινε αποκλεισμός στο συγκεκριμένο κάτεργο, στέλνοντας στα αφεντικά μαχητικό μήνυμα ταξικής απάντησης και ενότητας.
Η απεργία αυτή γίνεται σε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση σύριζα εντείνει την καταστολή εργατικών αγώνων, με πρόσφατα παραδείγματα την άγρια επίθεση στις κινητοποιήσεις των αναπληρωτών, αλλά και την απαγόρευση με φραγμό ΜΑΤ της εργατικής διαδήλωσης στις 16/2/2019 να κινηθεί στην Ερμού, βάζοντας ως όρο να αποδεχτούν τα εργατικά σωματεία να “διαδηλώνουν” περικυκλωμένα.
Η απεργία γίνεται σε μια περίοδο όπου υψώνονται τα φετίχ της κάλπης, της αφομοίωσης και της ανάθεσης, καθώς επανέρχεται το δίλημμα σοσιαλδημοκρατία ή δεξιά-ακροδεξιά. Γι΄ αυτό αποχτά ιδιαίτερη αξία η απεργία από τα κάτω της ΣΒΕΟΔ, γιατί κρατά τη φωτιά αναμμένη στον κάμπο…
Τα σωματεία βάσης, η οργάνωση των εργαζομένων χωρίς εργατοπατέρες και κομματικούς κηφήνες, όπου η λήψη των αποφάσεων γίνεται από τους ίδιους και όχι από ειδικούς παντογνώστες, είναι το κύτταρο της αντίστασης και της αυτοοργάνωσης των εργαζομένων. Η ύπαρξή τους αποτελεί παράδειγμα για την εργατική τάξη και απάντηση σε όσους θέλουν το εργατικό κίνημα τσιφλίκι ή κομματικό παραμάγαζο, θυμίζοντας ότι η απελευθέρωση των εργαζομένων είναι έργο των ίδιων.
Η Πρωτοβουλία Κατοίκων Καισαριανής εκφράζει την αλληλεγγύη της στην απεργία των απεργών οδηγών δικύκλου. Καλεί όλες/ους να συμβάλουν στη νίκη της απεργίας στις 11 του Απρίλη.

Νίκη στην απεργία των εργαζομένων οδηγών δικύκλου. Όλες/οι στη μοτοπορεία την Πέμπτη 11 του Απρίλη στις 12.00 στο Πεδίο του Άρεως

Σκεφτόμαστε ως εργάτες και όχι σαν πελάτες. Να μην αναγκάσουμε κανέναν εργαζόμενο να βγει στους δρόμους για τις δικές μας παραγγελίες.

 Εκδήλωση-συζήτηση στο Τετράγωνο, Νέας Εφέσου 4, την Παρασκευή 5 του Απρίλη στις 7.00: συζητάμε μαζί με τη ΣΒΕΟΔ για τις συνθήκες εργασίας, τους ταξικούς αγώνες από τα κάτω και την οργάνωση της απεργίας στις 11 του Απρίλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: