Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008

Στη συνέλευση κατοίκων της γειτονιάς αποφασίσαμε:

Μετά το κάλεσμα της Πρωτοβουλίας, στη συνέλευση κατοίκων της γειτονιάς αποφασίσαμε:

ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΟΚΤΩΒΡΗ στις 9.30π.μ. ΔΕΝΤΡΟΦΥΤΕΥΣΗ
ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΪΝΗ ΕΙΣΟΔΟ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

Τα έργα διαμόρφωσης της περιοχής γύρω από την οδό Τσάφου – στα όρια της Πανεπιστημιούπολης με την Καισαριανή - είχαν αναγγελθεί ως «όαση πρασίνου καί αναψυχής», «εκτεταμένη ανάπλαση», «απελευθέρωση χώρου υπέρ του πεζού» κτλ. Στο ξεκίνημα του έργου η Δημοτική αρχή θεώρησε περιττή την ενημέρωση των πολιτών για τις κατασκευαστικές λεπτομέρειες της μελέτης. Ομως με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα 2.5 εκατ ευρώ ούτε ο πιο κακόπιστος πολίτης της Καισαριανής δεν θα μπορούσε να φανταστεί την ασχήμια των επεμβάσεων και την κακοποίηση του περιβάλλοντος χώρου που θα ακολουθούσε :
Υφιστάμενα πεζοδρόμια καταστράφηκαν και αντικαταστάθηκαν με νέα που φιλοξενούν αυτοκίνητα, που απαγορεύουν την πρόσβαση των πεζών έχουν ράμπες αυτοκινήτων ή είναι στρωμένα με χαλίκια.
Το έδαφος καλύφθηκε σε μεγάλη έκταση και χωρίς λόγο με πλακόστρωτο που υποβαθμίζει τη φυσικότητα του χώρου.
Στην παιδική χαρά αποψιλώθηκε η σειρά των θάμνων που αποτελούσε το φυσικό όριο και την προστασία του παιδότοπου σε σχέση με τον παρακείμενο δρόμο και δεν υπάρχει πρόβλεψη για επαναφορά της.
Τα φρεάτια απορροής ομβρίων βρίσκονται σε τέτοια υψομετρική στάθμη που ουσιαστικά αχρηστεύονται.
Το μεγαλεπήβολο έργο επιτυγχάνει παρ’ όλα αυτά τον ανομολόγητο στόχο του, να διευκολύνει την είσοδο και έξοδο των αυτοκινήτων στα πλευρά της Καισαριανής και μάλιστα με ταχύτητες που απειλούν την ασφάλεια των πεζών πολιτών.
Οι κάτοικοι της γειτονιάς σε συνεχείς συνελεύσεις διεκδικήσαμε το δικαίωμα λόγου για τη τύχη ενός χώρου που αποτελεί κομμάτι της καθημερινής μας ζωής. Διατυπώσαμε την απαίτησή μας για άμεσα μέτρα όπως η απομάκρυνση των οχημάτων και η προτεραιότητα στη διαμόρφωση και τη λειτουργία της παιδικής χαράς.
Υποβάλαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο τις αναλυτικές παρατηρήσεις μας για την αναμόρφωση του έργου, έτσι ώστε, στην οριστική του μορφή, να ικανοποιεί στο ελάχιστο τις αρχικές προβλέψεις. Ζητήσαμε την έκτακτη συζήτηση του θέματος με τη παρουσία του μελετητή του έργου και της αρμόδιας υπαλλήλου της τεχνικής υπηρεσίας.
Η δημοτική αρχή αντιμετώπισε τις κινήσεις και τα αιτήματά μας με αδιαφορία όσο αφορά δε την έγγραφη αίτησή μας δεν αξιώθηκε ούτε καν να μα δώσει μια τυπική απάντηση. Είναι φανερό ότι η διοικούσα παράταξη μαζί με την αντιπολίτευση οχυρώνονται απέναντι στους πολίτες όταν αυτοί ενεργούν αυτοβούλως.
Αυτή τη στιγμή η παιδική χαρά έχει παραδοθεί σε κοινή χρήση, με κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών, καθώς τα πλαϊνά πεζοδρόμια συνεχίζουν να αποτελούν χώρο παρκαρίσματος αυτοκινήτων.
Η συνέλευση των κατοίκων της γειτονιάς στις 15 Οκτωβρίου αποφάσισε να συνεχίσει τις προσπάθειες της για να αποτρέψει την ολοκλήρωση ενός έργου – σκανδάλου :
Ενημερωτική εξόρμηση στην κεντρική πλατεία Καισαριανής την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου στις 7 μ.μ το απόγευμα.
Συγκέντρωση των κατοίκων στο χώρο της παιδικής χαράς την Κυριακή 19 Οκτωβρίου στις 9.30 το πρωϊ για να δενροφυτεύσουμε το χώρο και να αποτρέψουμε την παράνομη είσοδο των αυτοκινήτων.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ
ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ 15/10/2008




Δεν υπάρχουν σχόλια: