Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2008

ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΣ ΔΕ ΧΩΡΑΝΕ ΣΤΑ ΚΑΛΟΥΠΙΑ ΤΟΥΣ

Το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου
ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ, συγκεντρώνει και γνωστοποιεί στην τοπική κοινωνία σημαντικά στοιχεία για τη δομή της πόλης και τη σχέση της με το ευρύτερο περιβάλλον, την κοινωνικοοικονομική της δομή και εξέλιξη, την οργάνωση και τα οικονομικά του Δήμου, αλλά και αποκαλύπτει τις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής για το μέλλον της πόλης.
Η διαδικασία έγκρισης τού προγράμματος βασίζεται στις τεχνοκρατικές οδηγίες που δίνονται άνωθεν στον Δήμο, αν και σύμφωνα με τον Δήμαρχο βασική κατευθυντήρια γραμμή του είναι: «...μια αυτοδιοίκηση στην υπηρεσία του Πολίτη, η οποία να λειτουργεί ως λαϊκή εξουσία...», χωρίς όμως τη συμμετοχή των κατοίκων. Μια άλλη προσέγγιση θα βασιζόταν στον αποφασιστικό ρόλο των συνελεύσεων γειτονιάς αντί των προσχηματικών συναντήσεων που πραγματοποιούνται και της συμπλήρωσης ερωτηματολογίων. Επιπλέον, εφόσον το επιχειρησιακό πρόγραμμα αφορά σύμφωνα με τους συντάκτες του το μέλλον της Καισαριανής, είναι αξιοσημείωτο ότι δεν επιλέγεται ως διαδικασία συζήτησής του η λαϊκή συνέλευση των κατοίκων του Δήμου. Προφανώς ιεράρχησε η δημοτική αρχή ως σημαντικότερη τη νομιμοποίηση της ανακύκλωσης-απάτης των πολυεθνικών και έκανε μαζική λαϊκή συνέλευση γι’αυτή, ενώ για το στρατηγικό σχέδιο για το μέλλον της πόλης χρειάζεται ημερίδα και όχι λαϊκή συνέλευση των κατοίκων του Δήμου.
Το επιχειρησιακό πρόγραμμα δεν ασχολείται: α) με τις επιπτώσεις για τους κατοίκους της πόλης που προέρχονται από την κρίση του Κεφαλαίου, τη φτώχεια, την ανεργία, την ακρίβεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό, την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος (πυρκαγιές, μόλυνση, εξάντληση των φυσικών πόρων, τσιμεντοποίηση), β) δεν αντιμετωπίζει τα σοβαρά προβλήματα της Καισαριανής: έλλειψη ελεύθερων χώρων και κοινωφελών λειτουργιών μέσα στον οικιστικό ιστό, υποβάθμιση του περιαστικού πρασίνου, αναλφαβητισμός, περιθωριοποίηση, ανεξέλεγκτη καθ’ ύψος δόμηση πολυκατοικιών και εξαφάνιση του παραδοσιακού και ιστορικού χαρακτήρα της συνοικίας.
Υιοθετώντας σε μεγάλο βαθμό την υφιστάμενη κατάσταση και τις πολιτικές επιλογές που οδήγησαν σε αυτή, κεντρική θέση στο σχεδιασμό έχουν τα τεχνικά-κατασκευαστικά έργα και δράσεις οι οποίες συμβαδίζουν -επομένως είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση από αντίστοιχα κονδύλια- με πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κράτους που υποστηρίζουν τα συμφέροντα μεγαλοεργολάβων και ολιγοπωλίων.
Αντίθετα, η απουσία ανατρεπτικής πρότασης όσον αφορά οικονομία, παιδεία, κοινωνική πολιτική και περιβάλλον, που θα ερχόταν σε ρήξη με τις πολιτικές επιλογές Κυβέρνησης και Ε.Ε., με τοπικά μικρά ή μεγάλα συμφέροντα σημαίνει αδυναμία του επιχειρησιακού προγράμματος να εκφράσει το όραμα ενός διεκδικητικού και αγωνιστικού Δήμου.
Απουσιάζει η οποιαδήποτε στρατηγική για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, της φτώχειας και της ανεργίας σε τοπικό επίπεδο, όπως η δημιουργία χώρου συνεταιριστικής διακίνησης προϊόντων διατροφής και πρώτης ανάγκης για όλους, η στέγη και η στήριξη των ανέργων της πόλης. Εγκαταλείπεται, σαν να μην υπήρξε ποτέ, η εξαγγελία για μεταφορά και διανομή πετρελαίου από τη Βενεζουέλα. Έτσι αποδεικνύεται ότι ήταν ένα ακόμη επικοινωνιακό πυροτέχνημα.
Δεν υπάρχει ιεράρχηση των προτεραιοτήτων στους γενικούς στόχους και στα μέτρα κάθε Άξονα, ώστε να προκύπτει η προτεραιότητα στη χρηματοδότηση: έργα μεταφορικής υποδομής για την εξυπηρέτηση της κυκλοφορίας των ΙΧ ή διεκδίκηση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και απόδοση του χώρου της πόλης που ανήκει στους πεζούς και σήμερα καταλαμβάνεται από τα ΙΧ;
Από τις προτεραιότητες που θέτει ο Δήμαρχος στον πρόλογο του Επιχειρησιακού απουσιάζει το Περιβάλλον. Υπάρχουν ασάφειες σε σημεία της ανάλυσης της υφιστάμενης κατάστασης από τα οποία προκύπτουν αντιφατικά συμπεράσματα για τις δράσεις που πρόκειται να ενσωματωθούν στα μέτρα κατά τη Β΄ Φάση. Ενώ σε διάφορα σημεία του κειμένου γίνεται αναφορά στην ανάγκη προστασίας των εκτάσεων δασικού χαρακτήρα που περιβάλλουν την πόλη, αλλού γίνονται προτάσεις για επέκταση του σχεδίου πόλης και για δημιουργία ζωνών κοινωφελών υποδομών και νέων λεωφόρων σε αυτές, εις βάρος του περιβάλλοντος. Επιμένει ο Δήμος να προωθεί την καταστροφική λογική της γεωπροσόδου και δεν εναντιώνεται στην αντίληψη για την εμπορευματοποίηση της γης όπως αυτή διαμορφώθηκε από τη δεκαετία του 60 και μετά (αντιπαροχή, συντελεστής δόμησης) μέχρι σήμερα (αυτοκινητόδρομοι, αρχονταρίκια σε δασικές περιοχές, απόδοση του δημόσιου χώρου σε επιχειρήσεις και ΙΧ).
Απουσιάζουν προτάσεις που θα έδιναν το στίγμα της σύγκρουσης με το κατασκευαστικό κεφάλαιο, όπως η μείωση του συντελεστή δόμησης και η τήρηση των πολεοδομικών διατάξεων.
Συνεχίζεται η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου όπως η μηχανοργάνωση των διοικητικών υπηρεσιών του δήμου, η φροντίδα των χώρων πρασίνου, η ανακύκλωση. Απουσιάζει η πρόταση για τη δημιουργία δημόσιου δημοτικού/διαδημοτικού φορέα ανακύκλωσης και η δέσμευση ότι δεν θα ιδιωτικοποιηθεί καμία δημοτική υπηρεσία.
Δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά για την άσκηση πολιτικής αλληλεγγύης στους μετανάστες και στους κατοίκους που ζουν στο κοινωνικό περιθώριο.
Δεν αντιμετωπίζεται η μαθητική διαρροή και ο αναλφαβητισμός. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για να μη δημιουργηθεί δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο «γκέτο» στο χώρο όπου το ’22 ζούσαν στα αντίσκηνα οι πρόσφυγες μικρασιάτες. Δεν γίνεται καμία αναφορά στην αντιμετώπιση της εξάρτησης από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ.

Η Πρωτοβουλία Κατοίκων Καισαριανής είναι συλλογικότητα που προέρχεται από τα κάτω, λειτουργεί με κινηματικές αντιγραφειοκρατικές διαδικασίες και επιθυμεί να συναντηθεί με όλους όσοι ονειρεύονται μια διαφορετική πόλη που θέτει πάνω από όλα τις συλλογικές ανάγκες των κατοίκων της. Απευθυνόμαστε σε όλους όσοι θέλουν να δράσουν πέρα και έξω από τις διαχωριστικές γραμμές που θέτουν οι δημοτικές παρατάξεις, σε όσους τοποθετούνται ενάντια στη διαμεσολάβηση και εμπιστεύονται στην πράξη την ικανότητα των κατοίκων να οργανώνουν οι ίδιοι τους αγώνες τους και να διεκδικούν μια ανθρώπινη πόλη. Να παίρνουν τη ζωή τους στα χέρια τους.
Καισαριανή 16/11/2008
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

Και μη μας πουν ότι η ημερίδα που διοργάνωσε η δημοτική αρχή συνέβαλε στην πληροφόρηση και στη συμμετοχή των κατοίκων στη λήψη αποφάσεων γιατί θα γελάσουμε!
Ήταν απλά η νομιμοφάνεια!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.