Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ

Τον Οκτώβριο του 2010, την Κυριακή των δημοτικών εκλογών, κάτοικοι της Καισαριανής μαζί με την Πρωτοβουλία Κατοίκων Καισαριανής έριξαν τις περιφράξεις που είχαν τοποθετηθεί στο  πάρκο Αλεξάνδρου από φερόμενους «ιδιοκτήτες». Αμέσως μετά τη δράση αυτή καλέστηκε συνέλευση στο έδαφος του πάρκου με δυναμική συμμετοχή των κατοίκων, η οποία και αποφάσισε να αναδείξει τον ελεύθερο χαρακτήρα του, φυτεύοντας δέντρα σε όλη του την έκταση. Προφανώς η κίνηση αυτή ενόχλησε τους ιδιοκτήτες-καταπατητές, οι οποίοι και έσπευσαν με τη συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων να διαφυλάξουν την «περιουσία» τους. Παρά την καθολική αποδοκιμασία τους από τους κατοίκους, επέστρεψαν και στην επόμενη, ανοιχτά καλεσμένη, δεντροφύτευση τραβώντας φωτογραφίες, προκειμένου να φακελώσουν τα «παρασιτικά στοιχεία» που νέμονταν την «ιδιοκτησία» τους. Δεν σταμάτησαν εκεί. Τις επόμενες μέρες προσπάθησαν να ξεριζώσουν τα δέντρα που είχαν φυτευτεί, ενώ κατέφυγαν και στο αστυνομικό τμήμα, για να υποβάλουν μηνύσεις. Η απάντηση των κατοίκων στην προκλητική αυτή στάση υπήρξε άμεση, με αποτέλεσμα το επιχειρησιακό τους αυτό σχέδιο να αποτύχει παταγωδώς.

Η ιστορία, ασφαλώς, δεν τελειώνει εδώ, καθώς σειρά είχε η υποβολή εξοντωτικών οικονομικά αγωγών και μηνύσεων κατά κατοίκων και της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Καισαριανής αλλά και του ίδιου του δήμου Καισαριανής. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρέμβαση του δήμου σε αυτό το εγχείρημα των κατοίκων είναι κάποιες αναμνηστικές φωτογραφίες του τέως και του νυν δημάρχου και λοιπών δημοτικών συμβούλων τις ημέρες της δεντροφύτευσης. Ήταν η περίτρανη απόδειξη της αγωνιστικής τους πνοής, η οποία μάλλον και εξέπνευσε γρήγορα, καθότι αμέσως μετά τις διώξεις, ο τέως, πλέον, δήμαρχος απέστειλε στους «ιδιοκτήτες» επιστολή μεταμέλειας και συγγνώμης για τα συνεργεία του δήμου που όργωσαν τη γη, υπονομεύοντας στην πράξη τον αγώνα των κατοίκων και εξασφαλίζοντας τόσο για τον ίδιο στο εφετείο, όσο και για τον τέως αντιδήμαρχο από την πρώτη δίκη, την παύση κάθε δίωξης, παρά τις συνεχείς αναφορές στα πρόσωπά τους στα δικόγραφα των αγωγών…

Η ποινικοποίηση του αγώνα και τα σχέδια ιδιοποίησης του δημόσιου χώρου ακυρώθηκαν από τις αποφάσεις των δικαστηρίων στα οποία εκδικάστηκαν οι αγωγές. Η απόφαση που εξέδωσε το αρμόδιο δικαστήριο απέρριπτε την αγωγή των ασφαλιστικών μέτρων που είχαν υποβάλει οι «ιδιοκτήτες», αναγνωρίζοντας το δικαίωμα των κατοίκων να υπερασπιστούν τον δημόσιο κοινόχρηστο χαρακτήρα του πάρκου. Την ίδια έκβαση είχε και η έφεσή τους κατά της αρχικής απόφασης. Στο δεύτερο αυτό δικαστήριο φρόντισε και η νέα δημοτική αρχή να αποδείξει την «αγωνιστική» της διάθεση δια της απουσίας της. Ωστόσο, μετά από παρέμβαση των κατοίκων στο δημαρχείο, ο δήμος προσπάθησε να μπαλώσει την κατάσταση, αποστέλλοντας έγγραφα που χρησιμοποίησε ο δικηγόρος των κατοίκων και τα οποία πιστοποιούσαν πράξεις νομής από τον δήμο Καισαριανής στο έδαφος του πάρκου, όπως το αυτόματο πότισμα.

Σίγουρα κανένας αγώνας που γίνεται από τα κάτω δεν χρειάζεται νομική επισφράγιση, για να καταστεί δίκαιος. Θεωρούμε, απλώς, πως η θετική αυτή δικαστική απόφαση συνιστά άλλη μια απόδειξη πως, όταν οι άνθρωποι αυτοοργανώνονται, συλλογικοποιούν τις αντιστάσεις τους και διεκδικούν, ο αγώνας μπορεί να φέρει τη νίκη, όπως έγινε και στον αγώνα αυτό για τον ελεύθερο και δημόσιο χαρακτήρα ενός πάρκου. Το πάρκο Αλεξάνδρου, λοιπόν, ήταν και είναι ελεύθερος κοινόχρηστος χώρος εδώ και 40 χρόνια με πρωτοβουλία των κατοίκων της Καισαριανής και έτσι θα παραμείνει. Συνιστά ζωντανό παράδειγμα ότι οι ίδιοι οι κάτοικοι νικούν, όταν παίρνουν τη ζωή στα χέρια τους, χωρίς να αποδέχονται άλλοι να διαμεσολαβούν τον αγώνα γι’ αυτούς. Δεν αφήσαμε και δε θα αφήσουμε καμία περίφραξη, καμία απειλή και καμία δίωξη να σταθεί εμπόδιο στη θέλησή μας να το χρησιμοποιούμε ελεύθερα. 

Το πάρκο Αλεξάνδρου ανήκει στους κατοίκους!

Δεν υπάρχουν σχόλια: