Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Αντιστεκόμαστε στις εκλογικές αυταπάτες


Η καπιταλιστική αναδιάρθρωση για τη συνέχιση της κερδοφορίας των αφεντικών προϋποθέτει τη λεηλασία της ζωής μας. Στόχος τους να ξεπεράσουν την κρίση του κεφαλαίου με κερδοφορία αλλά και νέους όρους κυριαρχίας. Κυβέρνηση Νδ-Πασόκ, Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΔΝΤ έχουν κηρύξει πόλεμο στην κοινωνία: γενικευμένη ανεργία, φτώχεια, λεηλασία μισθών και συντάξεων, χαράτσια, αποκοπές ηλεκτρικού ρεύματος, κατασχέσεις σπιτιών. Διαλύουν και ιδιωτικοποιούν παιδεία και υγεία. Λεηλατούν δάση, παραλίες, δημόσιους ελεύθερους χώρους, ιδιωτικοποιούν δημόσιες υπηρεσίες. Εγκληματοποιούν την πολιτική δράση με νέο ιδιώνυμο για όσους αντιστέκονται, κηρύσσουν παράνομες τις απεργίες, επιστρατεύουν απεργούς. Χτίζουν στρατόπεδα συγκέντρωσης και προετοιμάζουν φυλακές τύπου Γκουαντάναμο, για να προστατέψουν τη «φιλήσυχη» κοινωνία από τον «εσωτερικό εχθρό». Κατεβάζουν στρατό κατοχής, ενάντια στους κατοίκους στις Σκουριές που υπερασπίζονται γη και ελευθερία ενάντια σε ντόπιο και ξένο κεφάλαιο. Προφυλακίζουν αγωνιστές με κατασκευασμένα στοιχεία DΝΑ. Εισβάλλουν στα σπίτια αγωνιστών με πρόφαση την απόδραση Ξηρού. Στο όνομα της «τάξης» και του «δημόσιου συμφέροντος» εγκληματοποιούν τη ζωή, πνίγουν, πυροβολούν μετανάστες στα σύνορα και στο Αιγαίο.
Τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης (ΜΜΕ) υλοποιούν τις επιταγές του ολοκληρωτισμού. Στήνουν σκηνικό μεσοπολέμου: μοναδική διέξοδος για το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, είναι η διαίρεση της κοινωνίας, ο κανιβαλισμός, ο κοινωνικός εκφασισμός, ο τρόμος και η υποταγή. Όλοι πρέπει να αισθανθούν τον άλλο σαν εχθρό: είτε είναι «προνομιούχοι εργαζόμενοι στο δημόσιο» είτε «αδικημένοι χαμηλόμισθοι» στον ιδιωτικό τομέα είτε μετανάστες είτε άνεργοι για τους οποίους στήθηκε πάρτι με ΜΚΟ-δουλεμπορικές εταιρείες οι οποίες εξωραΐζουν την εξαθλίωση με συσσίτια και φιλανθρωπίες και στη συνέχεια με τον εκβιασμό της ανεργίας τούς επέβαλαν 5μηνες ατομικές συμβάσεις εξαθλίωσης μέσω ΟΑΕΔ για «ωφελούμενους» που δεν αναγνωρίζονται ως εργαζόμενοι με 400 Ευρώ. Διαμορφώνονται εμφυλιοπολεμικοί όροι. Το καθεστώς αντιμετωπίζει την κρίση συναίνεσης διαμορφώνοντας λούμπεν συμπεριφορές σε άτομα, τα οποία βλέπουν τον θάνατο του μετανάστη, τον νόμο και την τάξη ως τον δρόμο για να επιβιώσουν – έστω και κανιβαλικά – προσδοκώντας ότι θα βρουν ξανά την καταναλωτική «ευμάρεια» που έχασαν…
Η Πρωτοβουλία Κατοίκων Καισαριανής από τον Ιούνη του 2008 μέχρι σήμερα, έδωσε σημαντικές μάχες, με συγκεκριμένα αποτελέσματα. Δεν αρκέστηκε να καταριέται το σκοτάδι. Κράτησε αναμμένη τη φωτιά της αντίστασης, αναδεικνύοντας το πρόταγμα της ανατροπής και της απελευθέρωσης. Πώς; Με τις αυτοοργανωμένες δομές, τις Συλλογικές Κουζίνες και τα Χαριστικά – Ανταλλακτικά Παζάρια, το μπλοκάρισμα των εργολάβων της ΔΕΗ που κόβουν το ρεύμα στις γειτονιές μας, την ελεύθερη μετακίνηση για όλους από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με σαμποτάζ των ακυρωτικών μηχανημάτων, την αυτομόρφωση, τις πολιτικές εκδηλώσεις, τις καλλιτεχνικές αντιεμπορευματικές πρωτοβουλίες. Με τις δράσεις ενάντια στους αυτοκινητόδρομους στον Υμηττό, τη λεηλασία του δάσους του Αϊ-Γιάννη, την καταστροφή της παιδικής χαράς στην Τσάφου, και την υπεράσπιση του ελεύθερου χώρου στο πάρκο Αλεξάνδρου. Με την επανοικειοποίηση του Σκοπευτηρίου και την καλλιέργεια του Μπαξέ, της γης στον απελευθερωμένο χώρο της Βίλας Ζωγράφου από όπου τροφοδοτούμε τις Συλλογικές Κουζίνες των γειτονιών μας. Με τον αγώνα ενάντια στην καπιταλιστική αναδιάρθρωση, τη στήριξη των απεργιακών αγώνων, τη σύγκρουση με τις ΜΚΟ, τον ΟΑΕΔ και τον Δήμο Καισαριανής ενάντια στην «κοινωφελή» σκλαβιά, όχι μόνο καταγγείλαμε ότι αυτή η εργασιακή συνθήκη αποτελεί θεμελιώδη στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου παγκόσμια, αλλά και παλέψαμε για την αλλαγή των όρων εργασίας των εργαζομένων στα «κοινωφελή» προγράμματα της ΕΕ: καταφέραμε να έχουν οι εργαζόμενοι 2 μέρες άδεια τον μήνα και άδεια ασθενείας, αλλά και να υποχρεωθεί ο δήμος να πληρωθεί εργαζόμενος που απολύθηκε παράνομα γιατί αρνήθηκε να αποδεχθεί μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας του. Μαζί με τις συνελεύσεις των ανατολικών αλλά και σωματεία και συλλογικότητες από τον νομό Αττικής, δώσαμε και εξακολουθούμε να δίνουμε, μήνες τώρα, τη μάχη ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, με απεργιακούς αντικαταναλωτικούς αποκλεισμούς σε παραρτήματα πολυεθνικών και σε μεγάλα μαγαζιά. Σπάσαμε και στη γειτονιά μας το κλίμα που τα ΜΜΕ προσπάθησαν να επιβάλουν για το «πανηγύρι της κατανάλωσης» τις Κυριακές.
6 χρόνια δράσης στην Καισαριανή, δεν παλεύουμε, για να φτιάξουμε «νησίδες ελευθερίας» μες στον καπιταλισμό. Δεν επιχειρούμε μόνο να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Παλεύουμε να βαθύνουμε την αυτονομία των κοινοτήτων αγώνα που συμμετέχουμε και ζούμε. Ο αντικαπιταλιστικός αντικαθεστωτικός ταξικός αγώνας, συναντά, στη βάση της πολυμορφίας του κινήματος των από κάτω, τον αγώνα για την κοινωνική επανάσταση και την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
Η μάχη προϋποθέτει την υπέρβαση της ατομικότητας και δίνεται με συλλογικούς όρους μες στην κοινωνική και ταξική πάλη, δεν ανατίθεται, δεν διαμεσολαβείται, δεν εξαργυρώνεται… Σε μια περίοδο που επικρατεί η αντίληψη ότι με την ψήφο θα αλλάξει η κατάσταση, αντιστεκόμαστε στις εκλογικές αυταπάτες, στον παραγοντισμό και τον ναρκισσισμό, που η συμμετοχή στις εκλογές εκτρέφει. Απέναντι στους επίδοξους «σωτήρες» μας προτάσσουμε την αυτοοργάνωση, την αλληλεγγύη, την αξιοπρέπεια. Κάθε μέρα, και όχι κάθε 4 χρόνια πίσω από εκλογικά παραβάν, στους δρόμους και τις πλατείες των γειτονιών μας διαχέουμε το μήνυμα του αγώνα και της αντίστασης, διαβαίνοντας το μονοπάτι για την κοινωνική απελευθέρωση και την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος.


Συνέλευση κάθε Τετάρτη στις 21:00 στο “Τετράγωνο”, Ν.Εφέσου 4

Δεν υπάρχουν σχόλια: