Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Kυριακή 4 του Μάη: Ποτέ δουλειά την Κυριακή - Ανταπόκριση από τις γειτονιές μας


Δεν ψωνίζουμε – δεν καταναλώνουμε

Κάτοικοι των ανατολικών συνοικιών Καισαριανής – Ζωγράφου – Βύρωνα – Παγκρατίου συμμετείχαν και την Κυριακή 4 του Μάη στο απεργιακό αντικαταναλωτικό μπλοκάρισμα της αγοράς. Από το πρωί έγιναν συντονισμένες παρεμβάσεις με απεργιακούς αποκλεισμούς, στου Ζωγράφου (PUBLIC), στη Καισαριανή (AB Βασιλόπουλος) και στο Παγκράτι (JUMBO), ενώ στη συνέχεια στηρίχτηκε πορεία που καλέστηκε από το Συντονιστικό Δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια στους εμπορικούς δρόμους του κέντρου.

Οι παρεμβάσεις προετοιμάστηκαν και αυτή τη φορά, με αφισοκολλήσεις, μοίρασμα προκηρύξεων, ενώ η συνέλευσή μας πραγματοποίησε μικροφωνική ενημέρωσης στο πλαίσιο του χαριστικού – ανταλλακτικού παζαριού.

Στην Καισαριανή, την Κυριακή 4 του Μάη σχεδόν κανένα μαγαζί δεν άνοιξε. Η αντίληψη ότι δεν καταναλώνουμε την Κυριακή, γιατί έτσι βάζουμε εμείς οι ίδιοι ταφόπλακα στα τελευταία εργατικά δικαιώματα που έχουν απομείνει, κέρδισε έδαφος στις γειτονιές μας. Ελάχιστοι κάτοικοι υπέκυψαν στη στοχευμένη προπαγάνδα των ΜΜΕ και στο οικονομικό/υλικό δέλεαρ τραπεζών-πολυκαταστημάτων προς όσους επιλέξουν να ψωνίσουν ή να καταναλώσουν ανθρωποφαγικά.

Στο κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Καισαριανής συμμετείχαν κάτοικοι και αλληλέγγυοι με αποτέλεσμα να μείνει ακόμα μια φορά χωρίς πελάτες το παράρτημα της πολυεθνικής αλυσίδας τροφίμων «Βασιλόπουλος» κατά τη διάρκεια της παρέμβασης.

Αυτή τη φορά οι κατασταλτικές δυνάμεις δεν εμφανίστηκαν στην Καισαριανή, αλλά επιχείρησαν -πάλι χωρίς αποτέλεσμα - να διαλύσουν τον απεργιακό αποκλεισμό στο κατάστημα JUMBO του Παγκρατίου.

Η παρέμβαση συνεχίστηκε με κάθοδο από τις γειτονιές μας προς το κέντρο και συμμετοχή στην μαζική πορεία που διέσχισε την καρδιά του «εμπορικού τριγώνου» μέσα από τους πεζοδρόμους Αιόλου – Ερμού με πανό και συνθήματα.

Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι συνεχίζουμε τον αγώνα, συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις και το μπλοκάρισμα της αγοράς τις Κυριακές, σαμποτάροντας το «πανηγύρι» της κατανάλωσης.

Σε αυτό τον αγώνα καλούμε να συμμετέχουν τους εργαζομένους στα εμπορικά καταστήματα που δεν ανέχονται άλλη υποχώρηση στον εργασιακό μεσαίωνα και προσπαθούν να αντεπεξέλθουν κάτω από δύσκολες συνθήκες στο ζοφερό εργασιακό περιβάλλον, κάτοικους που θέλουν να αντισταθούν στο πανηγύρι της κατανάλωσης, στον κοινωνικό κανιβαλισμό και εκφασισμό, όλες και όλους όσοι δεν βλέπουν το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους σε βιτρίνες λουσάτες με απλήρωτους εργάτες. Και σε αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε την απεύθυνσή μας στη γειτονιά, σε συντονισμό με συλλογικότητες των ανατολικών συνοικιών αλλά και συνελεύσεις γειτονιάς, εργατικά σωματεία από όλη την Αθήνα. Πάντα ισότιμα, αδιαμεσολάβητα, αντιιεραρχικά, αγωνιστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: